Ani on nejspíš netušil, že v jeho manželce dříme malířský talent. Do Gottova ateliéru, v němž namaloval už řadu obrazů (dnes již slušně ceněných), chodila dle svých slov zprvu jen proplachovat štětce. Když pak zpěvák ležel na onkologickém oddělení kvůli rakovině mízních uzlin, kterou onemocněl v listopadu 2015, přestala se na plátna jen dívat.

„Tak dlouho jsem Karlovy štětce čistila, až jsem si jednou v noci po návratu z nemocnice za plátno také sedla. Malování mi psychicky pomáhalo náročné chvíle manželovy léčby zvládnout,“ prozradila Ivana, která svou kreativitu nechala »nahlas promluvit « na manželově nové desce s názvem Ta pravá.

Podle fotky

Na zadní stranu bookletu zvěčnila manželovu tvář tak, jak je vyfotografovaná na přední straně desky. „Nejdřív jsem pana Gotta nafotil, poslal jsem manželům asi deset fotek a podle jedné z nich Ivana namalovala obraz. Ten nápad rozhodně nevzešel ode mne, asi to vymyslela Ivana... A myslím, že je to fajn,“ řekl Blesku fotograf Ondřej Pýcha (43).

S nápadem však nepřišla ani sama Gottová. „Když jsem v posledních třech letech navštěvovala Gottovy v jejich domě, občas jsme zavedli řeč i na Karlovo malování. Ten se několikrát zmínil o tom, že jeho žena ráda maluje, a občas mi ukázal i její obrazy,“ svěřila ředitelka Supraphonu Iva Milerová (48).

„Byla jsem velmi mile překvapená, jaký malířský talent má, a proto nás napadlo, že by mohla do bookletu udělat Karlův portrét. Vnímáme to jako jistou formu vyznání Karlovi,“ dodala Milerová.

Přes rameno

Sám Slavík má z Ivaniny nové záliby velkou radost. „Od počátku našeho vztahu se mi přes rameno Ivanka dívala a pozorovala mě při malování. Dnes si spolu ve volných chvílích rádi malujeme a vzájemně se inspirujeme, ale přitom zůstáváme stylem i směrem každý svůj,“ prozradil Gott, který se s Ivanou seznámil v roce 1999.

Vydělala i Gelemová

Povýšit koníčka na živnost pomohl své partnerce také Felix Slováček (75). Výtvarnice Lucie Gelemová (35) sice brala štětec do ruky, ještě než se s ním seznámila, saxofonista jí ale financoval nákladné studium na soukromé umělecké vysoké škole Art&Design Institut, kterou vede někdejší šéf Národní galerie Milan Knížák (78). Každý měsíc ho vyšel na 15 tisíc korun.

Mazaná Saudková

Přes Jana Saudka (83) se k umění dostala rovněž Sára Saudková (51), která po boku fotografa strávila deset let. Vystudovaná ekonomka tak postupně začala fotit. „Znalosti řemesla jsem získala jen od něj. Předtím jsem o fotografování nevěděla vůbec nic. Ale je pravda, že už tehdy jsem mu ráda předkreslovala, co by mohl fotit. Mě to bavilo,“ říká. Potom, co od něj odešla, ji ale Jan obvinil, že mu ukradla negativy.

VIDEO: Nový klip Karla Gotta: Nic nekončí, dokud se zpívá...

Video
Video se připravuje ...

Nový klip Karla Gotta: Nic nekončí, dokud se zpívá... Youtube.cz

Fotogalerie
42 fotografií