V letech 1974 – 75, kdy vznikali Chalupáři, máte ve filmografii asi dvacet titulů, do toho jste hrála v divadle. Vzpomenete si, odkud se v tom kalupu vynořili Chalupáři?

Musím přiznat, že jsem prvním tipem pana režiséra na postavu Vlasty nebyla. Nevím, nejsem si jistá. Ale myslím, že jsem byla tipem od Jiřího Sováka. Protože my jsme spolu předtím v Československé televizi točili inscenaci Zmatky budoucí matky a pan Sovák byl mým úžasným roztržitým tatínkem. Dědečka mi tam hrál Bohouš Záhorský. Takže jsme byli taková vydařená, parťácká rodina. Myslím, že tam došlo k tomu napojení. Tehdy to bývalo tak, že pokud si vás nějaký režisér vybral do televizního seriálu nebo inscenace, tak to zprostředkovávala telefonicky paní Dáša Deilová. Zavolala mi, že role Vlastičky Makovcové je moje, a já ji ráda přijala, už kvůli režisérovi a kolegům, s nimiž jsem věděla, že budu pracovat.

Co se vám lépe hraje? Postavy typu naivní Vlasta, nebo rázné Anče, či žárlivá Blažejová?

Vlasta byla samozřejmě dívenka do jisté doby nepolíbená, taková naivní, prostě typická součást Chalupářů. Dominantní je ale skvěle napsaná role, která má živočichopis, humor, nějaké zvláštní životní zkušenosti. Tyhle tragikomické role se hrají nejlépe. Komické role bývají takový bonbón, nebo potom krásná, ale tragická úloha. 

VIDEO: Maciuchová o Menšíkovi v Chalupářích: Čím mě odrovnal!

Video
Video se připravuje ...

Maciuchová o Menšíkovi v Chalupářích: Čím mě odrovnal! Petr Macek

Když se vrátím k vašemu vytížení v té době, hádám, že ve Višňové jste oproti jiným moc času nestrávila. 

Nevím jak pánové, ale já jsem tam nebydlela. Na každý natáčecí den jsem dojížděla. Pamatuji se, že jsme jezdila s panem Hlinomazem. (smích) Jednou přišel, sedl si do auta a řekl: Nedomiloval jsem, nedomaloval jsem, musím se z toho vyspat. A spal celou cestu, dokud jsme nedojeli do Višňové. Ale to natáčení bylo tak příjemné… Na place jsem se setkávala s Ninuškou Popelíkovou, se kterou jsem hrála ve vinohradském divadle a kterou jsem měla nesmírně ráda…

Respektovaly tehdejší hvězdy, jako byli Sovák nebo Kemr, mladší kolegy?

Ke mně byli tak přátelští a velkorysí, že nemůžu nic jiného než děkovat těm úchvatným duším. Je fakt, že ten seriál je nesmírně dobře obsazený, bardy, které bohužel teď už na divadle nepotkáváme.

Pan Sovák nerudu prý ani moc hrát nemusel…

Já bych řekla, že si na sebe tuto roli navlékl jako oblíbený, dobře padnoucí oblek.

A Josef Kemr? To prý byl zase velice tichý a plachý člověk.

Já si myslím, že Pepíček Kemr v téhle roli překypuje aktivitou. Chytil ji pod krkem. Řekla bych, že si ji velmi užíval a byl v ní temperamentní. Pak mi hrál dědečka ještě v seriálu Dynastie Nováků, a tam byl opravdu důstojný, vážený pán, který si vozil na plac violoncello a hrával si tam, cvičil a osvěžoval svou duši – zatímco v Chalupářích byl, jako by měl zapálenou koudel… někde. 

VIDEO: Plachý herec Josef Kemr: Co o něm řekly Bohdalová, Skořepová a Maciuchová?

Video
Video se připravuje ...

Plachý herec Josef Kemr: Co o něm řekly Bohdalová, Skořepová a Maciuchová? 

Téměř každý, s kým o Chalupářích mluvím, hovoří o drobných improvizacích na natáčení. Účastnila jste se nějaké vy nebo vaše postava?

V improvizaci byli jak Vladimírek Menšík tak pan Sovák mistry. Oni sami od sebe, svou povahou, byli tak vtipní, humorní… Když jim nepřišla pointa, tak si ji rychle vymysleli. Existovat s nimi na place, to byl rauš. Sama Vlastička příliš neimprovizovala, její postava v příběhu byla pevně určená, odehrál se od její nepolíbenosti až po vdavky. Ale pamatuji se, přiznávám, že v jedné scéně jsem se zcela surově, neprofesionálně odbourala. A smála jsem se tak, jak blázen. Naštěstí to nebylo v žádné scéně, kdy by se po mně vyžadoval pláč. Je to scéna v díle Romeo z autobusu, kdy Vladimírek v rodině Vlastina přítele spadne do vany. (smích)

Byli pro vás a vaši kariéru Chalupáři něčím specifičtí nebo důležití? 

Už teď je to seriál pro pamětníky. Tou náladou, espritem bardů… Je až neuvěřitelné, jak je pořád reprízovaný. Ale je to opravdu těch čtyřicet let… Od té doby už uplynula spousta času, přišla řada nové, zajímavé práce, tolik dalších setkání...

Fotogalerie
32 fotografií