„Maminka zemřela po dlouhé nemoci,“ řekl ČTK bez bližších podrobností syn Vránové Ondřej Kepka (48) alias Honzík z Arabely. Média od včerejška přisuzovala skon Aničky z Chalupářů rakovině tlustého střeva, se kterou od loňského roku bojovala. Tumor ale nebyl pravou příčinou smrti.

Měli ji pustit

„Byla v nemocnici kvůli vyšetření s ledvinami, v pondělí ji měli pustit,“ řekl Nedělnímu Blesku tajemník herečky Jiří Zbořil. Jenže Vránové v sobotu nad ránem selhaly ledviny, tolik oslabené rakovinou, s níž bojovala. „Ještě tu mám pro ni luční kytičku, kterou jsem jí chtěl v sobotu přinést do nemocnice,“ dodal dlouholetý spolupracovník Vránové. „Elinka, jak jsme jí soukromě říkali, vždycky tvrdila, že umí létat. Já jí to věřil! Strašně bych jí přál, aby odletěla mezi ty úchvatné duše, které měla ráda. Bude všem moc chybět,“ dodal Zbořil.

VIDEO: Smrt Gabriely Vránové (†78) z Chalupářů: Připomeňte si slavnou herečku!

Video
Video se připravuje ...

Smrt Gabriely Vránové (†78) z Chalupářů: Připomeňte si slavnou herečku! Petr Macek, Petr Soukup

Nejslavnější role

Poklad byzantského kupce (1966), role: studentka Kamila
Sňatky z rozumu (1968), role: Líza Bornová
F. L. Věk (1971), role: Betty Butteau
My všichni školou povinní (1984), role: učitelka Hajská
Bastardi 2 (2011), role: Dostálová

VIDEO: Gabriela Vránová (†78): Jak mě Sovák obtěžoval!

Video
Video se připravuje ...

Gabriela Vránová (†78): Jak mě Sovák obtěžoval! Petr Macek, Petr Soukup

Rvala se o ni divadla

Gabriela Vránová se narodila na Slovensku v učitelské rodině. Dětství prožila v Brně, kde také v roce 1960 absolvovala JAMU. V té době byla jedním z nejžádanějších objevů své doby. Dostala nabídky hned od třinácti českých divadel. Kariéru nakonec zahájila v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, odkud po dvou sezonách přešla do pražského Divadla na Vinohradech. Členkou jeho činoherního souboru byla více než 40 sezon a ztvárnila v něm například titulní role v představeních Nora a Maryša nebo vdovu Plajznerovou v divadelní pohádce Dalskabáty, hříšná ves aneb zapomenutý čert.

VIDEO: Zemřela Gabriela Vránová (†78): Jak vzpomínala na Menšíka? Pil všechno, co teklo!

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Gabriela Vránová (†78): Jak vzpomínala na Menšíka? Pil všechno, co teklo! Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
25 fotografií