Obě herečky si ihned padly do náruče. Neviděly se dobrých osm let, naposledy při smutné příležitosti na pohřbu Vladimíra Dlouhého (†52), Petra z Arabely.

„Před natáčením seriálu ke mně hledal Václav Vorlíček herečku, protože původně vybraná Libuše Šafránková byla nemocná,“ zavzpomínala Dáda. „Nakonec si pustil Smrt stopařek, kde jsme s Janou hrály, a bylo rozhodnuto,“ popisuje Patrasová s tím, že by se rozhodně nebránila třetímu setkání s Janou Nagyovou před kamerou. A představitelka Arabely je taky hned pro. „Kdyby byl dobrý scénář a skvělý režisér, myslím, že je námětů pro ženy našeho věku dost,“ usmívá se půvabná drobná blondýnka. Na práci s oslavencem Vorlíčkem moc ráda vzpomíná. „Je to génius českého filmu, Arabela, kterou stvořil, je nesmrtelná,“ říká její představitelka.

Václav Vorlíček sice na zámku v Horšovském Týnu, kde se oslava konala, nikdy nepracoval, ale zná to tady dobře. Koná se tu totiž na podzim pravidelně mezinárodní filmový festival Juniorfest. Místní kinosál navíc ponese od letošního 9. června jeho jméno. Sedadla sem přivezli ze zrušeného Divadla Miroslava Horníčka. „Je to inspirativní prostředí, přemýšlím, co budu točit,“ prozradil legendární tvůrce. Gratulace známých osobností přijal v křesle uprostřed nádvoří. Zavzpomínal i na Jiřího Sováka (†79), který už není mezi námi. „Když jsme točili komedii Což takhle dát si špenát, dali ten špenát do ledničky, abychom ho mohli použít druhý den. Jenže v noci vypnuli proud a on se zkazil. Jirka ale chtěl splnit úkol, tak do sebe cpal tu páchnoucí hmotu. Pak povídá: Ten špenát snad vytáhli přímo z pr...,“ bavil hosty Vorlíček.

Mezi gratulanty byla také Libuše Švormová (82). „Režisér Vorlíček mi dal roli královniny sestry Melánie ve filmu Jak se budí princezny. Nebyla zlá nebo děsivá, on to zjemnil. Byla to má první zkušenost s pohádkou,“ přiznala herečka. Taky Ivana Chýlková (54) se připojila se vzpomínkou. „Díky Václavu Vorlíčkovi jsem viděla mého muže v Dívce na koštěti. Tehdy bych nevěřila, že je to člověk, s nímž strávím zbytek života,“ smála se herečka na adresu Jana Krause (64).

Video: Karel Janák - režisér muzikálu Freddie

Fotogalerie
22 fotografií