„Jsem ráda, že bydlím ve svém, na vysokou činži bych neměla. Naštěstí jsem zdědila po manželově rodině dům...“ pochvalovala si národem milovaná i nenáviděná herečka a bývalá vrcholná komunistická funkcionářka pět měsíců před svou smrtí v srpnu 2011.

Honosnou nemovitost nezískala recitací prvomájových básní, ale v roce 1966 svatbou s druhým manželem, výtvarníkem Vladimírem Šoltou (†53). Vilu postavil těsně před válkou jeho otec. Vystudovaný inženýr a ředitel podniku si honosný dům mohl dovolit jen díky vynálezu, na který získal patent a přes ten miliony. V roce 1977 se Šolta přímo v domě zabil pádem ze schodů, údajně v opilosti. Švorcová, která ho přežila o 34 let, přepsala svou třetinu na bratra, herce Václava Švorce (†94) a jeho syna Jana.

Bezdětná herečka zemřela v srpnu 2011. O dva roky později za ní odešel také bratr Václav, který podlehl zápalu plic. Podle zjištění Blesku tak prominentní bydlení spadlo do klína hereččinu synovci Janovi, který je spolumajitelem známé firmy obchodující s auty, a jeho manželce Ivaně. K bohaté tetičce, které vděčí za střechu nad hlavou, se ale nehlásí. „Tetu si nijak připomínat nebudu,“ odpověděl na dotaz Blesku, zda má pro její nedožité devadesátiny, které by byla oslavila včera, nějaký plán. „Nechci o tom vůbec mluvit,“ řekl do telefonu a zavěsil.

VIDEO: Miroslav Štěpán zavzpomínal, jak ho zapálená komunistka Jiřina Švorcová potrápila při snaze demokratizovat volbu ředitele Vinohradského divadla.

Video
Video se připravuje ...

Miroslav Štěpán zavzpomínal, jak ho zapálená komunistka Jiřina Švorcová potrápila při snaze demokratizovat volbu ředitele Vinohradského divadla. Blesk - David Malík

Fotogalerie
16 fotografií