Tajemství ohledně herečky po letech odhalil spis »Mukl« z archivu bezpečnostních složek. Ten vznikl poté, co v červnu 1986, když příslušníci SNB v Hradci Králové chytili při krádeži kola recidivistu Antonína Rýdla, který si chtěl snížit trest, a tak navázal spolupráci s StB.

„Během vytěžení Rýdl sdělil, že při svém posledním výkonu trestu odnětí svobody se dozvěděl, že skupina odsouzených připravuje teroristické akce zaměřené na únosy, vraždy a ublížení na zdraví známých veřejně činných osobností, příslušníků SNV (Sboru nápravné výchovy, tedy bachařů, pozn. red.), SNB, soudců a pracovníků prokuratury,“ napsal v srpnu nadřízeným z II. odboru Správy StB Hradec Králové poručík Pavel Jelínek.

Podle Rýdla se skupina zformovaná ve valdické věznici, která si říkala Šedá mafie proti komunistům, dlouhodobě v umývárně vězení cvičila v sebeobraně, karate a způsobech nehlučného zabíjení. Jednou z vůdčích osobností pak údajně měl být odsouzený pplk. František Vojtásek (ten si za komunistů odseděl přes 12 let, na svobodu se dostal v roce 1990 a plné rehabilitace se dočkal až v roce 2006).

„V první fázi si chce mafie opatřit zbraně přepadem několika menších oddělení SNB... Dále chtějí provést únosy herců Jiřiny Švorcové, Josefa Větrovce, televizních hlasatelů Josefa Morávka a Leopolda Moravčíka. Dále pak chtějí za použití kyseliny ‚poznamenat‘ některé soudce a prokurátory,“ odhalil spis.

Není divu, že protikomunistická Šedá mafie se zaměřila právě na Švorcovou, která už v té době měla několik stranických funkcí a sbírala režimní ocenění. Také v roce 1986 hrála spolu s Jiřím Štěpničkou (71) v pětidílném seriálu Gottwald, který jistě působil na antikomunisty doslova jako rozbuška.

VIDEO: Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřinu Švorcovou

Video
Video se připravuje ...

Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou Blesk - David Malík

Rýdl také tvrdil, že mafie byla slušně vyzbrojená díky vykradení skladu Lidových milicí v Klášterci nad Ohří. Ovšem otázka je, kolik je na celé historii pravdy. Sám poručík Jelínek o výpovědi trochu pochyboval. „Z vytěžení Rýdla nelze jednoznačně určit, zda poznatky, které předal, se zakládají v celém rozsahu na pravdě. Jedná se však o závažný signál, který je nutno důkladně prověřit,“ uvedl totiž do spisu.

Nedožité výročí televize ignorovala

Možná že kvůli své angažovanosti a faktu, že ani po revoluci nepřevlékla pomyslný kabát, dnes na herečku zanevřela i Česká televize. Ta její nedožité jubileum nijak nepřipomněla a žádný program s ní se ještě další týden na obrazovkách neobjeví. „V sobotu 2. června bude na ČT1 Jiřina Švorcová vyprávět pohádku pro pamětníky O doktorovi Vševědovi. Herečku připomeneme také v obrazovém životopisu Po stopách hvězd, který odvysílá 14. června ČT1,“ vysvětlila ale pro Aha! Michaela Zahrádková z PR oddělení České televize.

Ovšem to není zrovna moc, zvláště když tato pohádka trvá jen 15 minut a herečka zde vůbec nevystupuje a je slyšet pouze její hlas. Kromě toho je v programu uvedeno, že pohádka je připomenutí 30. výročí smrti Vladimíra Menšíka (†58).

Řada kolegů Švorcové se přitom shoduje, že je to škoda a televize by herečku měla nějak důstojně připomenout. „Nic s ní nedávají? To je smutné! My jsme spolu sedmadvacet let hrály na Vinohradech, takže za ty roky jsem jí odpustila," nechala se slyšet Gabriela Vránová (78).

„Je jedno, jestli jde o Jiřinu Švorcovou nebo kohokoliv jiného. Pokud instituce nevzpomenou výsostnou práci herců, zůstává už jen torzo nás, co nezapomeneme,“ míní zase Hana Maciuchová (72), která se s Jiřinou setkala v divadle i v seriále Žena za pultem. V něm si dceru Švorcové zahrála také Jana Boušková (64). „Jiřina Švorcová by si zasloužila důstojnou vzpomínku! Já na ni např. vzpomínám jen v dobrém,“ myslí si.

„Stala se trezorovou herečkou, což si nezasloužila. Ale vždyť je už úplně jiná doba, tak v čem je problém?“ nechápe ani další kolega z Ženy za pultem Ladislav Frej (76). „No jo, mají z ní dodneška strach! Přitom to byla perfektní herečka.“ dodává kamarádka Jiřiny a bývalá hlasatelka Kamila Moučková (90).

 

Fotogalerie
40 fotografií