K incidentu došlo v hudebním klubu Highway 61 v Českých Budějovicích, kde se v pátek večer měl konat koncert bluesové kapely St. Johnny. Ovšem místo kulturního zážitku se diváci i kapela dočkala pekla. „Zhruba po dvaceti minutách, asi před půl devátou, nás tam začalo něco ale strašným způsobem pálit do očí a nedalo se tam už komfortně dýchat,“ vylíčil pro Blesk.cz bubeník Pavel Plánka.

„Shodou okolností v ten moment kytaristovi odešel a shořel zesilovač,“ prozradil s tím, že se tak nejprve všichni domnívali, že pach pochází odsud. Jemu se to ale nezdálo. Podle pálení očí, nosu a sliznic spíše odhadoval, že v místnosti je cítit kyselina solná neboli chlorovodíková, s níž se setkal při opravě kamenné zdi ve sklepě.

„Ten čuch té kyseliny, které jsem se ve sklepě nadýchal, už nezapomenu. Tohle bylo stejné,“ vysvětloval hudebník, který vystupuje nejen s kapelou Lucie, ale podílel se také na deskách Jaromíra Nohavici (64) či Karla Gotta (78). Vystoupení se nejprve zastavilo a v klubu se začalo rychle větrat. „Za dalších patnáct minut ale přišla další ostrá dávka,“ uvedl Plánka.

V té chvíli už bylo na místě opravdu nedýchatelno, a tak někdo na místo přivolal policii a hasiče a všichni urychleně opustili klub. „Já jsem vybíhal ven s tím, že už jsem měl těsně před zvracením,“ svěřil se bubeník, podle kterého na místě zasahovala i záchranná služba. Ta prohlídla a ošetřila desítky lidí. „Já jsem se na ošetření teda vykašlal, ale po cestě domů jsem to cítil. Ještě dneska cítím v nose pálení,“ doplnil.

Za celým pozdvižením stál s největší pravděpodobností muž ze sousedství klubu, s nímž už si majitelé užili svoje. Nejenže na ně zavolal kontrolu z hygieny, ale v minulosti jim měl údajně také něčím ucpat ventilaci, aby přestala fungovat. K něčemu takovému zřejmě došlo i v pátek. „Hasiči vylezli na střechu a zjistili, že ze strany souseda je postavený nějaký žebřík a na zemi je velký mokrý flek, jenže hasiči ani policie nesměli bez povolení vstoupit na cizí pozemek. A pán je samozřejmě poslal do p*dele,“ vyprávěl hudebník. „Hasiči měli nějaké měřáky a že na kyselinou chlorovodíkovou nemají, ale že je to podle nich čpavek,“ objasnil pro Blesk.cz.

Podle našich informací se skutečně mělo jednat o čpavek. „Před 10. hodinou večerní byla policie přivolána do klubu. Údajně v něm byla vypuštěna neznámá látka. Událost je vyšetřována jako přestupek,“ řekla Blesk.cz policejní mluvčí Lenka Krausová.

VIDEO: Plánka spolupracoval s kapelou Lucie, která už je na scéně přes 30 let: Dvořák promluvil o rozpadu, ostrých hádkách a vyhazovu!

Video
Video se připravuje ...

Dvořák z Lucie nejen o 30 letech kapely! O rozpadu, ostrých hádkách a vyhazovu! Petr Macek, Petr Soukup, Markéta Reinischová

 

Fotogalerie
14 fotografií