Naposledy se Miloš Forman stavil v prvorepublikové vile před deseti lety. Přesto je jeho rodný dům, který leží na konci ulici pojmenované po něm, v dobrém stavu. "Je to nejkrásnější budova tady, majitelé se o ni perfektně starají,“ řekla deníku Aha! jedna z obyvatelek Čáslavi.

Podle zjištění Aha! je oficiálním majitelem stále ještě Miloš Forman. "Ten dům patřil jeho rodičům, kteří měli tři syny. Všichni tady bydleli. V padesátých letech tam museli mít nějaké nájemníky, chtěli je i vystěhovat,“ vysvětlila sousedka historii domu.

Ve vile nyní žije neteř Miloše Formana, paní Blahoslava Anna Procházková. "Už tady žije několikátá generace Formanů. Nic víc vám k tomu ale neřeknu,“ přiznala, když otevřela vstupní dveře.

Podle dostupných dokumentů právě ona oficiálně provozuje i penzion Rut ve Starých Splavech u Máchova jezera, který měli Formanovi za první republiky pronajatý od architekta Otto Kohna, jenž byl Milošovým biologickým otcem.

Tatínek Rudolf, který ho vychoval, stejně jako maminka Anna za druhé světové války zahynuli v koncentračním táboře. On byl členem odboje, ji falešně udali, že se podílela na distribuci protinacistických letáků. Ani tato tragédie ale Miloše, který osiřel v deseti letech, podle pamětníků v dospělosti neodradila od návratů do rodného města...

„Nepamatuju si, co jsem dělal včera, ale pamatuju si přesně, co se v této ulici dělo,“ prohlásil režisér při jedné ze svých návštěv domu, v němž vyrůstal a kde naposledy viděl maminku. „Pan Forman byl velmi srdečný člověk. Říkal, že člověk je doma tam, kde si hraje a prošoupe první kalhoty!“ potvrdila deníku Aha! Eva Albrechtová z čáslavského divadla.

Tragická smrt bratra

Miloš Forman nepřišel tragicky jen o rodiče.  Jeho bratr Blahoslav, který byl nejstarší ze tří kluků Formanů, zahynul ve 44 letech. Na konci června 1960 vzal coby čáslavský učitel své žáky na turistický výlet do Nízkých Tater. Jenže čtvrtý den pobytu je zastihla prudká sněhová vánice a hustá mlha. Většinu dětí se sice podařilo vzkřísit, Blahoslavovo tělo spolu s dalšími třemi žáky ale našli záchranáři bez známek života.

Neméně slavný příbuzný

Prostřední bratr Pavel (†87) měl v podstatě podobný osud jako Miloš. Stejně jako on měl umělecké vlohy - maloval obrazy, stejně jako on vycestoval do zahraničí, dokonce v témže roce 1967. Půlroční studijní cestu ale strávil cestováním po Austrálii, kam se po srpnové okupaci 1968 rozhodl emigrovat. S rodinou se usadil v Brisbane. Svá díla vystavoval např. v New Yorku, Stockholmu či Basileji.

VIDEO: Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti!

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti! Blesk TV

Fotogalerie
32 fotografií