Milošovy rodiče Rudolfa Formana a Annu Švábovou za druhé světové války poslali do koncentračního tábora. Táta byl členem odboje, mámu falešně udali, že distribuuje protinacistické letáky. Pro maminku si gestapo přišlo domů. Desetiletý Miloš byl zrovna nemocný. Naposledy ji viděl, když mu krátce po sobě přišla dát dvakrát léky.

To mu ale došlo až po letech – byla se s ním tímto způsobem rozloučit! „Když jako dítě přijdete o rodiče a je válka, moc si neuvědomujete, co se děje. Zbytek války jsem strávil jako sirotek a všichni ke mně byli strašně hodní. Celou tu tragédii jsem si začal uvědomovat až v pubertě,“ vzpomínal Forman.

Dopis z koncentráku

Necelých dvacet let po válce, v roce 1964, přišel Formanovi dopis, který ho srazil na kolena. Matčina spoluvězeňkyně z koncentračního tábora mu napsala, že jeho biologickým otcem nebyl »táta« Rudolf, ale židovský architekt Otto Kohn. Maminka si prý přála, aby se Miloš dozvěděl pravdu. S Kohnem ho počala na jaře roku 1931 ve Starých Splavech u Máchova jezera, kde se starala o malý hotýlek, pronajatý právě od Kohnových.

Táta Rudolf, který mezitím s Milošovými staršími brášky Blahoslavem a Pavlem hospodařili v Čáslavi, neměl o románku své ženy nejmenší tušení. „Celé to mimo jiné objasňovalo, proč se Miloš vůbec nepodobal svým bratrům, kteří byli navíc o dvanáct, respektive čtrnáct let starší,“ vysvětloval kdysi pro Reflex Jan Novák, autor Formanovy biografie Co já vím?.

Nechtěl ho vidět

„Otto Kohn emigroval. Miloš mu napsal dopis a ten člověk všechno potvrdil. Jenže on už mezitím měl kupu dětí a možná měl strach, že po něm bude Miloš něco chtít. A proto se s ním nikdy nesetkal,“ prozradil Formanův kamarád, scenárista Ivan Passer (84). Rok poté, co se Miloš dozvěděl pravdu o svém otci, Otto Kohn zemřel v New Yorku.

VIDEO: Podívejte se, co řekla manželka Miloše Formana o jeho odchodu na věčnost.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel režisér Miloš Forman (†86): Jeho žena Martina řekla, co se stalo. Blesk TV

Fotogalerie
16 fotografií