Komunistické vedení Barrandova dokonce podloudně iniciovalo hromadný protest požárníků, italský koproducent žádal zpět své peníze, protože film byl údajně cynický a urážlivý. Nakonec z toho byl ale kasovní trhák a nominace na Oscara!

A Miloš Forman vyšel jako hvězda. Komedie o upocené maloměšťácké přízemnosti a české národní povaze se stala hitem díky trezorovému osudu i po letech. „Ten film měl nejsložitější osud, co znám,“ vzpomínal před pár lety dramaturg Václav Šašek. O Formana i český film byl v 60. letech zájem po celém světě a peníze do Hoří, má panenko vložil italský producent Carlo Ponti. „Když ale viděl výsledné dílo, zděsil se, rozzlobil a chtěl peníze zpátky. Řekl, že je to kruté, šílené a tohle nemůže divákům nikde v Evropě ukázat,“ dodal Šašek.

Vzteklý Ital

Jenže Miloš Forman si už za honorář koupil mercedes, odjel do Ameriky a neměl, jak peníze vrátit. „On tehdy nic neměl, byl chudý chlapec a peníze dával do filmování. Měl pronajatý byt a jen to nové auto. Ponti běhal po Praze a hulákal, že je to skandál, že si za jeho peníze koupil Forman mercedes,“ vybavoval si dramaturg.

Formanovi rázem hrozilo obvinění s možným desetiletým trestem za »poškozování majetku v socialistickém vlastnictví«. Rozpočet 80 tisíc dolarů byl tehdy pořádný balík. „Naštěstí ho zachránili přátelé ve Francii. Režiséři Claude Berri, Claude Lelouch a snad i Francois Truffaut film koupili. Udělali dobře. Byl nominován v roce 1969 na Oscara a pak se ještě mnoho let promítal s velkým úspěchem po Evropě.“

Video
Video se připravuje ...

Slzy jedné plavovlásky: Brejchová se po Formanově smrti zhroutila! Blesk TV

Pivo zdarma

  • Podle kameramana Ondříčka se točilo od šesti večer do dvou v noci. Ráno šli neherci do práce a večer se zase vraceli na plac. Pivo bylo zadarmo. 
  • Sál, kde se koná bál, našli filmaři ve Vrchlabí. Dovezli tam herce, ale na místě přizvali i desítky komparzistů. 
  • Štáb srostl s městem natolik, že se tam řada svobodných přiženila či přivdala. Forman na víkend nejezdil domů do Prahy, ale mazal s dědky – komparzisty – mariáš v hospodě. Ti by pak pro něj udělali cokoli, zamilovali si ho.

Kárná výprava

Velkolepá fraška o lidské pošetilosti, hlouposti i hamižnosti nadzvedla pochopitelně i komunistickou cenzuru. Šéfové z Barrandova ve filmu viděli urážku poměrů ve společnosti i znectění uniformy obecně a rozšířili do měst a vesnic informaci, že se natočil film, který hanobí hasiče. Do Prahy byly dokonce vypraveny desítky autobusů k jakési kárné demonstraci. Jenže snímek stejně nakonec skončil po pár měsících v trezoru a do kin se vrátil až po roce 1989.
Video
Video se připravuje ...

Zemřel režisér Miloš Forman (†86): Jeho žena Martina řekla, co se stalo Blesk TV