Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrt Formana zasáhla Hřebejka, Geislerovou i Banderase. Přidal se i Zeman

/
  • Reakce slavných na smrt Miloše Formana.
    15. dubna 2018 ● 18:50

    Česko od rána smutní kvůli zprávě ze Spojených států. Po krátké nemoci tu náhle zemřel oscarový režisér Miloš Forman, kterému bylo 86 let. Naposledy vydechl v pátek 13. dubna. Na internetu na legendárního režiséra vzpomínají nejen jeho kolegové z branže, ale i politici.  

    Formanovu smrt médiím oznámila Martina Formanová„Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími,“ dodala. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, řekla Formanová po telefonu ČTK.

    Projděte si galerii reakcí slavných!

  • 1.

    Eva Zaoralová

    Záhy se vyjádřila i někdejší dlouholetá programová ředitelka MFF KV Eva Zaoralová. „To mi neměl dělat. Jako by mi zemřel někdo z rodiny, jsme stejný ročník. Celý život jsem jeho práci sledovala. Nikdy nedělal filmy na zakázku nebo proto, aby mu z toho plynuly peníze. Vždy si vybral téma, kde se vyskytovala otázka moci. Miloš Forman byl velikán. Zaplať pán Bůh, že měl hezký život, a doufám, že na nás bude seshora vzpomínat,“ řekla Zaoralová v ČT.

    VIDEO: Zemřel Miloš Forman (†86): Režisér Passer popsal, jak spolu prchali z Československa

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel Miloš Forman (†86): Režisér Passer popsal, jak spolu prchali z Československa. ČT

  • 2.

    Prezident Zeman

    V neděli se k Formanově úmrtí vyjádřil v pořadu Pressklub Frekvence 1 také prezident Miloš Zeman, který se se slavným režisérem nikdy osobně nesetkal. 

    "Mám rád tři jeho filmy. Viděl jsem Přelet na kukaččím hnízdem, viděl jsem Hoří, má panenko a viděl jsem Amadea.

    Amadea mám daleko nejradši. Ten film otevírá věčné lidské téma, téma závisti. Vztah mezi Salierim a Mozartem je v literatuře traktován dvojím způsobem. První je ten, že byl Salieri protektor mladého Mozarta a že mu pomáhal. A ten druhý je, že mu záviděl a nakonec způsobil jeho smrt.

    To druhé téma je strašné silné. Já jsem poznal lidskou závist jako ten nejsilnější lidský cit. Potkal jsem ji u umělců, sportovců i byznysmenů. Nejsilnější závist jsem potkal u komentátorů," řekl Zeman.

  • 3.

    Jana Plodková a Aňa Geislerová

    Miloš Forman
    Autor: Instagram

    Na sociální síti reagovaly i herečky Jana Plodková a Aňa Geislerová. Plodková citovala větu z Formanova filmu Přelet nad kukaččím hnízdem, Geislerová vyjádřila lítost. „Obrovský smutek. Šťastnou cestu. Ach jo,“ napsala Aňa.

  • 4.

    Štefan Margita


    Miloš Forman
    Autor: Facebook

    Hana Zagorová a Štefan Margita zveřejnili na Facebooku vzpomínku z Formanovy návštěvy v divadle. „Zpráva o smrti legendárního filmového režiséra Miloše Formana nás s Hankou velmi zasáhla. Jeho filmy jsou navždy v našich srdcích. Nikdy mu nezapomenu, jak velkou radost mi udělal, když se před pěti lety přišel podívat se svou manželkou Martinou na premiéru Wagnerovy opery Zlato Rýna do newyorské Metropolitní opery, ve které jsem si zahrál roli boha Ohně Logeho. Prostě nikdy nezapomeneme na nádherné chvíle prožité s ním a v jeho přítomnosti,“ píše Margita,

  • 5.

    Jan Hřebejk


    Smutní i režisér Jan Hřebejk, který choval k Miloši Formanovi úctu. Na Twitter napsal: „Neosiřeli a neovdověli jen Formanovi nejbližší, ale celý filmový svět.“

  • 6.

    Danny DeVito

    Smrt Miloše Formana zarmoutila i známého amerického herce Dannyho DeVita. Ten hrál v režisérově filmu Muž na měsíci, který také produkoval. Objevil se také v Přeletu nad kukaččím hnízdem, kde si zahrál jednoho z pacientů. Svůj příspěvek pojal česko-anglicky. Doporučuje "zapálit doutník, pozvednout sklenku a zakřičet..."

    Danny DeVito a jeho jadrný příspěvek
    Autor: Twitter

  • 7.

    Laďa Kerndl

    Miloš Forman
    Autor: Facebook

    Reagoval i jazzman Laďa Kerndl, který filmaři vyjádřil svůj obdiv a pro své fanoušky přidal jeho životopis.

  • 8.

    Monika Absolonová

    Miloš Forman
    Autor: Instagram

    Monika Absolonová se s režisérem nikdy osobně nesetkala, přesto jí zpráva o jeho skonu zkazila ráno.

  • 9.

    Hana Vágnerová

    Miloš Forman
    Autor: Instagram

    Smutno je i herečce Haně Vágnerové, která připomíná snímek z natáčení Přeletu nad kukaččím hnízdem, na němž je Forman s Jackem Nicholsonem.

  • 10.

    Andrej Babiš

    „Musím říct, že mě to dost zasáhlo... Byl to chlap, kterého jsem si vážil,“ reagoval na odchod Formana premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle něj odešla jedna z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších postav českého filmu. 

  • 11.

    Petr Fiala

    Předseda ODS Petr Fiala připomněl, že Miloš Forman uspěl jako jeden z mála českých umělců také v zahraničí. Jeho filmy považuje za oslavu svobody. 

  • 12.

    Jan Bartošek

    „Věřím, že se již raduje s Amadeem,“ reagoval předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Připomněl tak jedno z oceňovaných filmových děl Formana.  

  • 13.

    Martin Ayrer

    Lidé si napříč internetem také připomínají citáty z Formanových filmů. Asi nejvíc ze snímku Hoří, má panenko. Jeden z nich připomíná například i bývalý mluvčí vlády Martin Ayrer.

  • 14.

    Jiří Ovčáček

    „Nenávratně mizí svět velkých lidí,“ okomentoval Formanův odchod mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu.

     

  • 15.

    Antonio Banderas

     

    Antonio Banderas reagoval na smrt Miloše Formana
    Autor: twitter

    Smrt Miloše Formana zasáhla i amerického herce Antonia Banderase. "Miloš Forman nás opustil. Génius kinematografie a mistr ve ztvárnění lidského stavu. RIP," napsal na sociální síť Twitter Antonio Banderas. 

     

  • 16.

    Olga Menzelová

    "Stojím nad naší společnou fotkou v Connecticutu. Krásný večer to byl. Všichni jsme se dívali na Oscary a Miloš s Jirkou je vtipně komentovali. Ta návštěva byla jedním z překvapení k Jirkovým 75. narozeninám. Je mi smutno, že některé okamžiky nelze vrátit," zavzpomínal na Super.cz Olga Menzelová na oscarového režiséra.

     

  • 17.

    Kateřina Kornová

    "Jsem moc smutná. Vzpomínám na něj s láskou, obdivem a vděčností. S Martinou jsem kamarádky dlouhá léta," řekla Super.cz Kornová. 

  • 18.

    Werichova vila

    Reakce na smrt Miloše Formana
    Autor: Facebook

  • 19.

    Rudolf Jelínek

     

    "Je mi to moc líto. Miloš Forman napsal v roce 1957 scénář k filmu Štěňata, kde jsem měl první velkou filmovou roli. Jeho odchod je světová nenahraditelná ztráta," reagoval na smrt Formana herec Rudolf Jelínek (83).

     

    Fotogalerie
    21 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 51

zibro: Plačte nad sebou a svými dětmi, jemu už je dobře.

(10. 08. 2020 17:04)

andorea: Forman opravdu něco dokázal a neslyšela jsem ho plivat na svou původní vlast. Rozhodně mi byl milejší než Tříska.

(15. 04. 2018 19:55)

majojo: Ale líto nám to snad bejt může, ne?

(15. 04. 2018 15:25)

majojo: Ty nemáš pravdu. Odjel na legální vízum. Že ho pak nepustili zpátky, čí je to vina - jeho? Nelíbí se mi sice svádět všechno na komouše, ale tohle byla jejich svinská finta.

(15. 04. 2018 15:22)

majojo: Protože na rozdíl od tebe něco ve světě dokázal. Ty akorát čmárat do bulváru.

(15. 04. 2018 15:18)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy