Vorlíček zemřel v úterý večer v nemocnici Pod Petřínem. „Bohužel, je to pravda,“ potvrdil Blesku režisér Zdeněk Zelenka, Vorlíčkův dlouholetý kamarád.

Zdraví ho trápilo od podzimu 2017. V létě toho roku získal cenu za mimořádný přínos kinematografii na MFF Karlovy Vary, na podzim pokřtil svou biografii Pane, vy jste režisér se spisovatelem Petrem Mackem a svými kamarády Jiřinou Bohdalovou a Zdeňkem Zelenkou, a pak na čas většinu akcí a veřejná vystoupení rušil.

Na začátku roku 2018 mu totiž lékaři našli rakovinový nádor na plicích. Vorlíček byl od mládí silný kuřák, a svou oblíbenou značku anglických cigaret, které se prodávají jen na několika místech v Praze, si neodpustil ani po drsné diagnóze. „Myslím, že už je to jedno,“ říkal blízkým svým oblíbeným suchým humorem.

Režisér nechtěl, aby se o jeho nemoci vědělo veřejně, proto i jarní ozařování podstupoval tajně v nemocnici v Ostravě. Když jej tam někdo viděl, vymluvil se na banální zákrok. Z Ostravy jej pouštěli domů, kde se o něj staraly dcery.

V květnu se do veřejného života ale ještě vrátil. Otevřel výstavu českého filmu v galerii Tančícího domu a zejména oslavil své 88. narozeniny na zámku v Horšovském Týně, kde po něm pojmenovali kino. Na velkolepou akci se sjeli Dagmar Patrasová, Jana Nagyová, Libuše Švormová a mnozí další herci Vorlíčkových filmů.

Sám Vorlíček se tehdy téměř nepohyboval, problémy mu dělalo udělat i pár kroků, a většinu času trávil na telefonu, kdy si krátil čas hovory a bilancováním s partou přátel.

VIDEO: Václav Vorlíček pokřtil svou biografii: Vzpomíná, jak ho zlobil Menšík!

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček pokřtil svou biografii: Vzpomíná, jak ho zlobil Menšík! David Turek, Aleš Brunclík

VIDEO: Bohdalová pokřtila knihu o Vorlíčkovi: Točila jsem pro něj zadarmo!

Video
Video se připravuje ...

Bohdalová pokřtila knihu o Vorlíčkovi: Točila jsem pro něj zadarmo! David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
22 fotografií