Heidi a Věra sice měli stejného osudového muže Ivo Pavlíka (†84), přesto spolu dobře vycházely a dokonce chystaly společné turné. Osud tomu chtěl ale jinak a česká Janis Joplin zemřela. Janků sice vystoupí na jejím vzpomínkovém koncertě, ovšem odmítá navštívit poslední místo jejího odpočinku. Prý tam od pohřbu nebyla ani jednou!

„Zazpívám tam dvě písničky, vzdám Věrce hold a věřte, že ji budu mít v sobě už navždy. A na její hrob stejně nepůjdu, ani před koncertem, ani po něm, i když jsem tady a byla by to chvilka. Nechci tam jít, pro mne neumřela,“ vysvětlovala pro Aha! brunetka s tím, že má v Ostravě pochovanou také maminku. „A úplně upřímně si ani nepamatuji, kdy jsem tam byla naposledy. Doma ale velmi často rozžehnu svíčku a vzpomínám na ni, stejně jako na Věrku.“

Rozhodně tak odmítá, že by se jí zkrátka na hřbitov několik kilometrů od Ostravy nechtělo vážit cestu. Má dojem, že podobně jsou na tom i fanoušci zesnulé pěvecké legendy. Procházka na hřbitov by jim jistě nic neudělala, ale přesto ji skoro nikdo z nich nepodnikl. „Myslím, že si lidé chtějí v sobě zachovat Věrku živou a nechtějí si drásat city. Přišli se s ní rozloučit a teď už ji chtějí jenom dál poslouchat. Tak jako já,“ míní Heidi, která dokonce před rokem Špinarovou navštívila v nemocnici, když bojovala o život.

„Není důležité chodit na hroby, je důležité si člověka uchovat v sobě, jaký byl. A já jsem opravdu přesvědčena, že fanouškové Věrky si raději koupili lístky na její vzpomínkový koncert a zazpívají si s chutí její písničky, než aby ronili slzy na hřbitově,“ dodala Janků.

VIDEO: Syn Špinarové (†65): Slavík byl emotivní, škoda, že pro mámu nehlasovali předtím.

Video
Video se připravuje ...

Syn Špinarové (†65): Slavík byl emotivní, škoda, že pro mámu nehlasovali předtím. Luboš Procházka, Lukáš Červený

Koncert s názvem A pořád vás mám ráda, konaný v úterý večer v Ostravar Aréně, uspořádal syn Špinarové Adam Pavlík. „Tím koncertem se snad konečně vyrovnám s mamčinou smrtí a bude to pro mne navždy uzavřená kapitola,“ doufá hudebník, který by chtěl za smutným obdobím konečně udělat tečku. Maminku na koncertech doprovázel, a tak byl i u toho, když se jí na vystoupení v Čáslavi udělalo zle.

„Mamka svůj koncert v Čáslavi nedokončila, dokončí ho za ni její kolegové a jí bude tam nahoře velkou ctí, že přišlo tolik lidí a zpívalo si její písničky. Nechtěla by ani náhodou, aby někdo truchlil na jejím hrobě,“ prozradil Pavlík, který ale na poslední místo odpočinku nezapomíná.

Spolu s manželkou a dcerou se o místo pečlivě starají. Pomáhá jim i Věřina maminka, která kdysi s dcerou ráda v lese sbírala šišky. Společně si je dávaly za okno a měly z nich jako z ozdob radost. Proto i teď Věřin hrob zdobí šišky. „Ty tam pravidelně nosí babička,“ dodal Adam, který v den výročí maminčiny smrti musel na pohřeb kytaristy Ludvíka Černého (†54).

VIDEO: Zesnulá zpěvačka Věra Špinarová má náhrobní desku po boku svého bratra Lubomíra na hřbitově v Ostravě.

 

Fotogalerie
34 fotografií