Týdenní filmový maraton v rámci Febiofestu skončil závěrečným ceremoniálem, na kterém nemohla chybět francouzská herečka Catherine Deneuve. Ta přiletěla ve středu ve 14.20 z Paříže. Přijela si převzít čestnou cenu Kristiána za přínos světové kinematografii. 

Závěrečný ceremoniál, stejně jako ten zahajovací, moderovala Jolana Voldánová. Ta zhruba po půl hodině od začátku vyzvala na pódium francouzskou herečku, aby převzala očekávanou cenu Kristiána. 

Catherine všem přítomným poděkovala, a jak už se odpoledne zmínila, pro ocenění má doma připravené už své místo. "Mám je v mém venkovském domě v takové malé knihovně. Ne všechny jsou naštěstí tak velké jako Kristián, jsou spíše střední velikosti. Mám je tam všechny pohromadě," řekla Blesk.cz herečka s tím, že se ale jimi nekochá. "Jsem za ně ale ráda," dodala. 

Hvězda večera měla cenu převzít už při zahájení Febiofestu, ale těsně před odletem do Prahy onemocněla a musela se z účasti omluvit.

Ocenění získal také francouzský filmový režisér Leos Carax. Porota soutěžní sekce Nová Evropa v čele s Martou Kubišovou jako nejlepší snímek vybrala film francouzského režiséra Xaviera Legranda Střídavá péče.

 

 VIDEO: Catherine Deneuve na Febiofestu: Ceny si doma nevystavuji, mám je na chatě!

Video
Video se připravuje ...

Catherine Deneuve na Febiofestu: Ceny si doma nevystavuji, mám je na chatě! Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
46 fotografií