Stačilo jen pár filmů, aby Schoberová navždy vstoupila do mužských snů a dotáhla to až do samotného Hollywoodu, i když její herecký rejstřík nebyl příliš široký. Někdejší dívka Playboye oslaví 15. března 75. narozeniny.

Ke slávě stačily Schoberové pouhé čtyři filmy. Jako panensky čistá Winnifred byla v komedii Limonádový Joe (1964) nevinnost sama, komiksová parodie Kdo chce zabít Jessii? (1966) jí přinesla roli vynálezkyně antigravitačních rukavic s tělem sexbomby. V komedii Pane, vy jste vdova! (1970) se stala objektem tajné lásky plachého astrologa a naposledy jako staropanenská služka Karin překvapila v nočním podniku druhým životem v parodii Adéla ještě nevečeřela (1977).

Pozornost budila tato dívka s dlouhýma nohama, narozená v Praze dva roky před koncem války, od samého začátku. Po skončení střední ekonomické školy nastoupila Schoberová jako fakturantka do pražského Technomatu, kde se vyráběly žárovky. Její sestra Eva byla modelkou, a tak si tvůrci reklam brzy všimli i Olgy. Blondýnka zaujala rovněž režiséra Antonína Kachlíka, který ji obsadil do vedlejší role své hudební komedie s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem Bylo nás deset (1963).

První Češka v Playboyi

Záhy si Schoberovou k focení pro slavný časopis Playboy vybral údajně sám Hugh Hefner, herečka tak drží primát první Češky na titulu tohoto magazínu - v Playboyi se objevila v roce 1964 pod titulkem Dívky z Ruska a zemí za železnou oponou. K českým ctitelům Schoberové patřili kreslíř Kája Saudek, psychiatr Miloslav Plzák či režisér Juraj Jakubisko. Po úspěchu Limonádového Joea začal Filmexport s úspěchem herečku nabízet také do zahraničí.

Hned na natáčení prvního filmu, Tajemství čínského karafiátu, se Schoberová poznala se svým prvním mužem, americkým hercem a kulturistou Bradem Harrisem, který ji přivedl do Hollywoodu. V roce 1964 natočila dva filmy v Německu a Rakousku, v Čechách se objevila například v komedii Flám (1966). Později točila Schoberová (vystupující také pod jmény Olly Schober a Olinka Berova) také v Itálii, a to snímky Lucrezia Borgia (1968) a Poppeiny horké noci (1969).

Druhého manžela "zařídil" Forman

Po rozvodu s Harrisem si v roce 1972 vzala filmového producenta Johna Calleyho, kterého poznala na večírku u Barbry Streisandové, kam ji vzal Miloš Forman. Tento sňatek Schoberovou vynesl do nejvyšších pater amerického showbyznysu, neboť Calley se stal prezidentem společnosti Warner Brothers. Schoberová z toho příliš pro svoji kariéru nevytěžila. Spokojila se s luxusem rezidence v Beverly Hills, kam jezdili na návštěvu Clint Eastwood, Paul Newman či Robert Redford.

Nebyla jsem herečka, byla jsem jen hezká

Schoberová celkem natočila dvacítku filmů, posledním se stal dobrodružný česko-bulharský snímek Vrak z roku 1983. K herectví se už poté nevrátila a, jak se vyjádřila v několika rozhovorech, vůbec jí to nechybí. "Víte, já se nikdy necítila být herečkou. A proto jsem taky nikdy nešla za kariérou, nikdy jsem, co se filmu týká, nebyla cílevědomá. Byla jsem jen hezká a to je všechno. A proto si teď také spokojeně a v klidu mohu žít," řekla Schoberová v březnu 2016 deníku Blesk.

Po druhém rozvodu v roce 1992 pobývá herečka střídavě v USA a v Praze, kde ale publicitu nevyhledává. Radost jí dělá dcera Sabrina, kterou má s již zesnulým Harrisem. Ta pracuje jako stylistka a kostymérka filmových hvězd, například Angeliny Jolie.

Fotogalerie
29 fotografií