Menzela, který v pátek oslavil osmdesátku, už před dvěma dny převezli do rehabilitačního zařízení. Prozradila to jeho manželka Olga ve zprávách TV Nova.

„Jiří je stále v péči lékařů, ale už probíhá rehabilitace a rekonvalescence a já věřím, že to nejhorší už je za námi. My ten dnešní den budeme trávit s holkama s ním, ale ty větší oslavy s kamarády a kolegy odložíme na pozdější dobu,“ uvedla Olga.

„Včera se díval na olympiádu, má rád sport. A pak jsou to na prvním místě naše holky, které ho motivují. Taky má radost, že byl velmi dobře přijat film Tlumočník, který má právě dnes premiéru na Berlinale.“

Právě na berlínském filmovém festivalu mu v pátek byla rovněž udělena prestižní cena Kamera Berlinale. Převzal ji za něj rakouský herec Peter Simonischek, s nímž si zahrál ve filmu Tlumočník. Ten má v pátek – v den Menzelových osmdesátin – světovou premiéru. Simonischek cenu Menzelovi, který se předání ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit, doveze do Prahy.

„Milý Jiří, připravil jsi pro nás mnoho hodin štěstí v kině – ať už jako režisér, nebo herec. Kamera Berlinale, kterou ti dnes předáváme, je díkem za to a také díkem za tvůj vtip, tvou radost ze života a tvé umění balancovat na úzké hraně mezi smíchem a pláčem,“ řekl v gratulaci ředitel Berlinale Dieter Kosslick.

 

"Je to pro mě velká pocta a radost, že tu cenu budu moci Jiřímu Menzelovi předat já," poznamenal při převzetí ocenění jedenasedmdesátiletý Simonischek, který se s Menzelem seznámil loni při natáčení slovensko-česko-rakouského filmu Tlumočník. "Chci jenom říci, že se vždy tvrdí, že v takovém věku už si člověk nenachází nové přátele, ale s Jirkou můžeme skutečně prokázat opak. Udělali jsme spolu jeden film a jsme přátelé," řekl Simonischek. "Já mám dalšího kamaráda," přitakal mu nepřímo Menzel v krátkém videovzkazu.

"Festival Berlinale mám rád, a to z mnoha důvodů. Provází mě dlouhá léta životem. Uváděly se tady filmy, ve kterých jsem hrál, filmy, které jsem točil, byl jsem v mezinárodní porotě, přijel předat cenu Zlatého medvěda Kenu Loachovi za celoživotní dílo," uvedl Menzel v prohlášení zaslaném ČTK. "A jsem rád, že tady je promítán zatím poslední film, ve kterém jsem hrál, Tlumočník. Škoda jen, že za ocenění Kamera Berlinale, které mi je letos uděleno, mohu poděkovat jen na dálku. Ale věřím, že se za kamarády na Berlinale ještě někdy podívám," vzkázal.

Fotogalerie
14 fotografií