I když byl již Pomeje propuštěn z nemocnice, jeho léčba ještě dlouho nebude u konce. Nejprve se o něj musí postarat především onkologové. „Bude zvažována další terapie. Ta by měla probíhat na základě výsledků histologie, která byla stanovena po operaci z odebraného hrtanu," prozradil v Prásku lékař Jaromír Astl, který Jiřího operoval.

I když herec kvůli operaci přišel o hlas, má díky alternativním metodám ozvučení mluvidel naději, že v budoucnu znovu promluví. Právě kvůli tomu mu chirurgové museli při zákroku ušetřit polykací cesty. „Ty částečně souvisí s hrtanem, kde dochází ke křížení těchto dýchacích a polykacích cest, a tudíž my musíme ty polykací cesty ošetřit a zahojit,“ vylíčil přední expert ORL s tím, že teprve po zahojení bude možné mluvit o možnosti rehabilitace hlasu.

Pro Jiřího, který se hlasem živil díky dabingu, je zničující, že nemůže mluvit. Ovšem čekají ho i další nepříjemné změny, na které si bude muset zvykat. Nikdy už se nebude moci normálně vysmrkat! Potíž je totiž v přísunu vzduchu. Herec si musí zvyknout na speciální pomůcky, které mu sekret z nosu pomohou odstraňovat. Jak zmiňuje lékař, ovlivní nemoc často i výběr oblečení. Jan Werich (†74) kvůli tomu například často nosil roláky. Stejnou taktiku ostatně zvolil i Jiří při odchodu z nemocnice.

Dalším omezením je, že se už nikdy nebude moci koupat v moři ani v rybníku, jelikož by se mu do otvoru v krku dostala voda a natekla mu až do plic. „Utopil by se,“ poznamenal Astl, který přiznává, že v cizině již vyvinuli přístroj, díky němuž je možné jít do vody i tak. Ovšem jedná se prý o velmi složitou konstrukci. I kdyby ji ale Pomeje měl, nesměl by s ní prý normálně plavat. Jen tak bez rozmyslu a bez ochrany dýchacích cest skočit do vody už prý pacient také nesmí. „Je to velký zásah do života, hlavně pro mladého člověka,“ dodal v Prásku profesor Astl.

Sám Pomeje o všem věděl ještě před zákrokem. Původně se mu bránil a byl ochoten raději zemřít. „Nechci slintat, nechci smrkat krkem, nechci se utopit, když se ponořím do vody. Nedopustím, abych zkazil život manželce a dcerce. Na to nemám právo!“ vysvětloval ještě v listopadu. Zkusil proto i nádor vyhladovět, jenže to se nezdařilo. Nakonec si naštěstí všechno právě s ohledem na manželku Andreu (29) a dceru Aničku (4) rozmyslel a podstoupil operaci, která mu zachránila život.

VIDEO: Pomeje den po propuštění z nemocnice: Už mu začala šichta!

Video
Video se připravuje ...

Pomeje den po propuštění z nemocnice: Už mu začala šichta! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
76 fotografií