Složitá onkologická operace proběhla naštěstí bez komplikací. „Jirkovi vzali všechno – hrtan, hlasivky... Ale zachránili mu polykací cesty, takže bude moct normálně jíst! Moc jsme se báli, že až Jirku otevřou, bude rakovinou zasažena oblast jícnu. To by byl velký problém,“ napsala Blesku manželka Andrea (29).

Zákrok vedl prof. MUDr. Jaromír Astl, CSc., který je přednostou Kliniky otorhinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Asistoval MUDr. Tomáš Filipovský, který herci loni v březnu objevil rakovinu hrtanu a celou dobu o něho pečuje.

„Pan doktor Filipovský mi po operaci hned volal. Byl u Jirky a ten s ním prý komunikoval očima. Byl už při vědomí, tak jsem si konečně oddychla,“ svěřila se Andrea. Její muž byl jediný, koho včera na ORL ve vojenské nemocnici operovali. Nevěděli, zda nevzniknou komplikace ani co je čeká, až pacienta otevřou, a jak dlouho tedy může zákrok trvat. Proto se také Andrea s Jiřím dohodla, že za ním do nemocnice přijde až druhý den po operaci.

„Bude spát, tak ho nechci rušit. Navíc bezprostředně po zákroku jsou pacienti na ARO,“ komentovala Andrea, jejíž muž si v nemocnici poleží rozhodně ještě dva měsíce. „Má, tedy máme, před sebou ještě dlouhou cestu,“ podotkla.

Při odstranění celého hrtanu (totální laryngektomii) se zcela mění anatomické podmínky (dochází k trvalému oddělení dýchací a trávicí soustavy). Podle manželky Jiřího Pomeje byly zachráněny polykací cesty.

Co to může znamenat? Pravděpodobně to, že se zákrok netýkal ani hltanu ani jícnu a i nadále se bude moct nemocný živit běžnou cestou, tedy polykat a přijímat potravu a tekutiny ústy. Jestliže nedošlo během operace k nějakému poškození těchto cest, je velká naděje, že nemocný nebude mít pro příjem potravy vytvořenou gastrostomii (přímou výživu do žaludku).

VIDEO: Pomeje je na operačním sále: Právě teď mu odebírají hlasivky a hrtan kvůli rakovině!

Video
Video se připravuje ...

Pomeje je na operačním sále: Právě teď mu odebírají hlasivky a hrtan kvůli rakovině! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
28 fotografií