Jeho rodině a všem přátelům spadl kámen ze srdce. Ještě v listopadu totiž herec hlásal, že raději zemře, než by se vzdal hlasu, který ho živí. Naštěstí dostal rozum. „Oddechla jsem si, ulevilo se mi moc. Tím spíš, že se Jirka pro operaci rozhodl úplně sám. Nikdo, ani já, ani lékaři, ho k ničemu nenutil,“ svěřila Blesku Andrea Pomeje (29).

Ta byla u toho, když její manžel v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích, kde leží, své rozhodnutí oznámil lékařům. „Výsledky všech vyšetření byly dřív, než jsme očekávali. Když jsem za Jirkou do nemocnice přišla, měl už v hlavě naprosto jasno,“ dodává Andrea.

Výsledky komplexního vyšetření prokázaly, že hrtan je zhoubnou nemocí natolik zasažen, že jsou skutečně pouhé dvě možnosti – operace, nebo smrt! „Naštěstí v tuto chvíli je Jirkovo tělo kromě hrtanu nemocí naprosto nepostižené,“ popsala manželka.

Pomeje si uvědomil, že jde do tuhého. A rozhodnutí to pro něho muselo být obrovsky těžké. Vzdává se jediného nástroje, který mu dokázal coby dabérovi v posledních letech vydělat. „Neřeknu vám, co jsem Jirkovi vysvětlovala. Podařilo se mi ho tím ale utvrdit v tom, že i bez hlasu a se slavíkem má jeho život krásnou perspektivu. Tuhle myšlenku předtím absolutně zavrhoval,“ svěřila Andrea, která na manželovo rozhodnutí pro operaci čekala jako na smilování.

„Navíc se pro ni rozhodl sám kvůli sobě. Kdyby to bylo kvůli mně nebo naší Aničce, tak je to špatně. Z toho, že ho nikdo neovlivňoval, pramení jistota, že to všechno zvládne!“ dodala. Kdy lékaři k radikálnímu zákroku přistoupí, se ještě neví. Rozhodně k němu ale dojde hned, jakmile to bude možné.

VIDEO: S rakovinou bojující Pomeje (53): Uvedli ho do umělého spánku!

Video
Video se připravuje ...

S rakovinou bojující Pomeje (53): Uvedli ho do umělého spánku! Tereza Kühnelová

Vše o rakovině hrtanu čtěte zde

Fotogalerie
49 fotografií