Jak dlouho jste věřila na Mikuláše a čerta a na to, že nosí zlobivé děti do pekla?

Doma jsem Mikuláše nikdy netrávila. Na mikulášskou besídku jsem chodila pokaždé k tátovi do divadla. Čerty a Mikuláše tam dělali herci a my děti jsme dostávaly výslužku. Nepamatuju si, kdy jsem odhalila, že to jsou jen převleky. Ale věřte, že strach jsem občas měla.

Když byl hotový první díl Anděla Páně, vám byly dva roky. Kdy jste poprvé tuhle pohádku zaregistrovala?

Viděla jsem to několikrát. Nebylo to ale tak, že když jsou Vánoce, tak si pustíme Anděla Páně. Spíš u nás šly Tři oříšky pro Popelku.

Jak moc vás bavilo pokračování, když jste si doma četla scénář?

Moc, řekla jsem si: Jo, to chci hrát! Hrozně se mi líbilo to popichování a vtipy, které dělají Petronel s Uriášem.

Prý jste byla jasná Anežka i bez konkurzu, je to pravda?

Konkurz jsem nedělala. Myslím, že mě režisér Jiří Strach objevil v narozeninovém videu, které jsem dělala pro Ivana Trojana, protože jeho synové se mnou jezdí na tábor. Zpívala jsem v tom videu jednu písničku. Pak už jen Jirka volal rodičům, domů přišel scénář a já se těšila.

Natáčení probíhalo převážně v zimě. Jak se vám točilo v mrazech a mimo domov?

Měla jsem tam maskérky, kostymérky a všechny se o mě staraly jako o svoje dítě. Bylo to úžasný, neustále mi vařily čaj, dávaly čokoládu. A zima byla fakt velká. Měla jsem kostým, který moc nezahřál. Boty byly už takové polorozpadlé… Ale víte, co jsem viděla vůbec poprvé? Hřejivé vložky do bot i do rukavic. Musím říct, že to docela pomáhalo.

Maminku vám hrála Vica Kerekes. Jaká je?

S Vicou tam máme pár obrazů a musím říct, že jsem ji až do natáčení neznala. Jinak na mě byla moc hodná.

A nemůžu se nezeptat ani na hlavní dvojku Jiřího Dvořáka a Ivana Trojana…

To, jak si dělají srandu ve filmu, tak to mezi nimi vypadalo i na place. Neustále říkali nějaké vtipy a dělali si srandu i z režiséra. Bylo to zábavné natáčení. Nebyla chvíle, kdy bych se nesmála.

Pokud vím, i tatínek Petr Čtvrtníček si v pohádce zahrál. Hlídal vás?

Zahrál si svatého Petra, ale na natáčení jsem byla sama. Většina dětí, když něco točí, tak tam má rodiče. Moji ale neměli čas být tam se mnou celou dobu. Rodiče mě učí k samostatnosti a já ani nechtěla, aby tam se mnou byli. Asi by to bylo jiné. Nezažila bych krásné chvíle v kostymérně nebo na nočním natáčení. Samozřejmě, že jsem tam ale měla svoji asistentku, která se o mě starala.

Jaká scéna byla nejtěžší, že jste se na ni ani moc netěšila?

Asi to, když mě Pavel Liška, Marek Taclík a Standa Majer unáší. Točili jsme to v noci, strašně dlouho a byla mi neskutečná zima. Unesou mě do dvora, kde mě pověsí na šibenici. Měla jsem na sobě postroj, ze kterého jsem pak měla modřiny. Dlouho se to i připravovalo. Příjemné to nebylo – čekání, zima a ten můj kostým…

A naopak? Co bylo na natáčení nejhezčí?

Bavila mě scéna, kdy Vojta Dyk prodává párky a já s Jirkou Dvořákem a Ivanem Trojanem kolem něj utíkáme před onou zlou partičkou v čele se Standou Majerem.

Anděl Páně je velká pohádka, ale vzpomenete si, kdy jste se před kamerou ukázala poprvé?

Bylo mi pár měsíců a rodiče mě půjčili do nějakého studentského filmu. Taky jsem hrála s tátou v nějakém seriálu. Potom přišel Modrý tygr, Hodinový manžel, Teorie tygra, kde ani nejsem podstatná postava, ale divák si mě všimne. Dokonce jsem říkala režisérovi, že v tom filmu nejsem ani moc potřeba, ale on trval na svém. Že je alespoň vidět, že i já toho tátu, kterého hrál Jirka Havelka, buzeruju. Že to dostává od tchyně, manželky i dcery. Zkrátka, že se ta povaha dědí z generace na generaci.

Které z těch natáčení bylo pro vás nejlepší?

Anděl Páně 2, to je jasné. Taky jsem natáčela několik reklam a musím říct, že když jsem přišla na plac, moc jsem nevěděla, co mám dělat. Časem se to ale člověk naučí. Hlavně záleží na tom, kdo to režíruje a co je tam za štáb.

Hledáte si sama příležitosti na natáčení, nebo vás rodiče posílají na konkurzy?

Moc se o natáčení nedozvídám. Většinou mi někdo zavolá a já ani netuším, kde vzali moje číslo. Taky jsem zapsaná v castingových agenturách a ty mě zvou na natáčení.

Baví vás to? Nebo to hraní berete tak, že když je táta herec, tak to zkoušíte taky?

Mě hrozně baví zpívání, a tak mě maminka dala do sboru. Většinou, když jsme ve škole měli nějaké třídní vystoupení, tak já byla ta, která to vymýšlela, organizovala… Ale není to jen kvůli tátovi, už odmala se ráda předvádím a jsem středem pozornosti. Taky miluju filmy, třeba knížky mě tak moc neberou. Myslím, že geny zafungovaly, ale nikdy jsem se nesnažila tátu napodobovat.

Chodíte do deváté třídy, co pak?

Na konzervatoř jsem přihlášku nepodala. Půjdu na nějaký gympl a pak asi na DAMU. Ničemu jinému se zatím tak moc nevěnuju jako herectví.

Za dva dny jsou Vánoce. Jak vypadají u vás doma?

Miluju Vánoce, možná je mám raději než narozeniny. Ty máte jen jeden den, ale Vánoce pro mě začínají už v listopadu, když se všechno začne zdobit, svítit… Pouštím si filmy a rozbaluju adventní kalendář. Nakupuju dárky a musím říct, že je raději vybírám, než dostávám.

A co ve škole? Dělají se ještě takové ty vánoční besídky?

Máme ji vždy poslední den před vánočními prázdninami. Neučíme se, pustíme si koledy, nakoupíme si dobroty a mezi sebou si rozdáváme dárky. A aby se náhodou nestalo, že by někdo dárek nedostal, tak losujeme. Takže si dárky dáváme, ale je tajné, kdo dal komu jaký.

Doma s maminkou pečete cukroví?

Hlavně peču s babičkou, to je královna v pečení cukroví. Dělá strašně moc druhů.

Ještě rychle zpátky k Andělovi Páně. Jsou to mezi vašimi vrstevníky hodně oblíbené pohádky?

Moje učitelka domluvila to, že se celá škola šla podívat do kina na Anděla Páně 2, a to jsem myslela, že se propadnu. Šesťáci vykřikovali: Jé, to je ona, a byli překvapení, že se mnou chodí do školy. Kamarádi mi říkali, že se jim to moc líbí, a chválili mě. Bylo i pár lidí, kteří mi napsali, že je to blbý a nebaví je to. Chápu, že to není to, co si doma pouští – moji vrstevníci by na to do kina asi nešli.

Co kdyby se natáčelo i třetí pokračování? To byste taky chtěla točit?

Určitě, ale nevím, co bych tam hrála. Třeba kdyby Uriáš s Petronelem potřebovali nějakou spojku na Zemi a vzpomněli si zrovna na mě, tak bych se tam mohla objevit.

Pustíte si Anděla na Štědrý den?

Určitě, ale je divné se na sebe dívat. Nemám to moc ráda, ale rodiče mě moc chválí a za to jim děkuju.

VIDEO: Dcera Petra Čtvrtníčka: Herectví už mám rozdělaný, tak u něj zůstanu!

Video
Video se připravuje ...

Dcera Petra Čtvrtníčka: Herectví už mám rozdělaný, tak u něj zůstanu! Petr Soukup,David Turek

Fotogalerie
67 fotografií