Kupujete dárky s předstihem, nebo na poslední chvíli?

Měla jsem je už pár týdnů před Vánocemi. Nějaké se mi nepodařilo dobře schovat, takže byly vypátrány dřív, pak už jsem si dávala pozor.

Máte Vánoce ráda?

Mám je ze všech svátků nejraději. Když jsem ještě bydlela sama ve svém pidikamrlíku v centru Prahy, měla jsem jednu oblíbenou vánoční ozdobu celý rok. Od Vánoc k Vánocům to pak utíkalo líp.

Jaké jste měla Vánoce, když jste byla dítě?

Krásný a každý rok dvoje až troje. U našich, u babiček. Pak jsme odjeli na hory a byli tam až do Silvestra. Jezdila jsem na snowboardu a užívala si s rodinou.

Psala jste Ježíškovi dopisy?

Psala, ale víc než tohle mě bavilo dávat za okno dlouhou podkolenku pro Mikuláše. Jednou jsem tam chtěla dát celý punčocháče, abych dostala víc, ale to neprošlo.

Kluci v Kanadě už také píšou dopisy?

Tady to chodí tak, že to kolem Mikuláše pošeptají do ucha tlustému Santovi a ten to nahoře Ježíškovi snad vyřídí.

Do kolika let jste na Ježíška věřila?

Dost jsem jezdila na tábory a tam se tyhle věci moc neututlají. Ale myslím, že jsem chvilku dělala, že věřím, i když už jsem věděla, jak to je. Nechtěla jsem to kazit mladšímu bráchovi.

Jaký nejhezčí dárek jste pod stromečkem našla?

Lego. To bylo vždycky nejvíc. U toho jsme trávili miliony hodin a stavěli domy. Chtěla jsem být architektka, ale pak mě to ve škole na geometrii přešlo.

Zažila jste někdy Vánoce, jak už byste nikdy nechtěla?

S Tomášem jsme jednou zažili Vánoce na Floridě, a to se nám vůbec nelíbilo. Navíc jsem tam byla těhotná, a tak jsem je celé trávila v koupelně a objímala záchodovou mísu. (směje se)

Jak se vaše Vánoce změnily po tom, co se narodili kluci?

Já už si to období před nimi ani moc nepamatuju. Pořád jsem pracovala… To sice dělám i teď, ale má to v sobě takový maminkovský klid, řekla bych. A Vánoce u našich byly vždycky krásný, tak se to snažím předávat dál.

Bez čeho si nedokážete svátky představit?

Bez dětí a bez pracovních plánů na další rok.

Jak bude vypadat váš vánoční stůl? Tradiční kapr se salátem, nebo do toho už zasáhnou nějaké kanadské tradice?

Krůtu, která je v Kanadě tradičním vánočním jídlem, nejíme, ale kapra taky ne. Dáme si nějakou jinou rybu, polívku, bramborovou kaši a jako dezert pudink.

Jak to tam o svátcích vypadá?

Všude jsou hory sněhu. Jako když cukrem moučkou posypete bábovku. Ale jako že hodně posypete!

Když mluvíte o té bábovce… Vím, že na sladké moc nejste, ale zkoušíte i přesto nějaké cukroví upéct?

Nezkouším. Tomáš ho nejí a ani jednou za těch sedm let, co jsme spolu, si nestěžoval. Klukům ho moc nedávám, ale přijede babička, tak doufám, že pár kousků přiveze.

VIDEO: Lucie Vondráčková promluvila o Slavících.

Video
Video se připravuje ...

Lucie Vondráčková, která se ve Slavíkovi propadla: Je to povrchní soutěž! David Turek, Lukáš Červený

Přivedl něco manžel Tomáš do vašich Vánoc?

Tomáš je můj opak. Já jsem vánoční blázen a strojila bych stromek už v listopadu, on se ho chce vždycky co nejdřív zbavit. Máme umělý, takže to tak nebolí. Ten pohled v lednu na vyhozený stromky venku je pro mě nesnesitelný.

Máte doma nějakou oblíbenou vánoční tradici?

My jsme celkem čerstvá rodina, takže si své zvyky teprve utváříme. Jíme lososa a vždycky jdeme dát dárek pejskům a kočičkám do útulku.

Zpíváte u stromečku?

Nezpíváme, ale hrajou u nás koledy už od října. Já to zpívání u stromku nějak nikdy moc neměla ráda. Raději jsem jedla babiččiny čokoládové košíčky.

V zahraničí jsou v módě nazdobené domy a velké stromy, záplava světel, sobů… Jak to vypadá u vás?

My se do velkých zdobicích akcí nepouštíme, ale třeba dům Kevina ve filmu Sám doma se mi moc líbil. Nejsem vůbec proti světýlkům, kam se podíváš, jen na to zdobení nemám trpělivost. Ale učím se.

Co máte na Vánocích nejraději?

Vanilkové rohlíčky, pohádky, klid, sváteční atmosféru, rolničky ve všech písničkách, praskající krb, sníh a naše kluky, hrající si všude kolem.

O Vánocích jsou klasikou i pohádky. Ve spoustě jste hrála, kterou si ale na Vánoce nenecháte ujít?

My máme takovou magickou krabičku a na ní všechny české kanály. Takže pokud se o Vánocích televize zapne, jdou tam samozřejmě všechny pohádky neustále dokola. Ono to má takovou zvláštní sílu, když vidíte, že se ve stejný moment všichni dívají na to samé, jen o tisíce kilometrů dál, doma.

Na koho o Vánocích nejvíc myslíte?

Na babičku s dědou, chybí mi jejich Vánoce. Obrovský stůl, u kterého se sešla celá rodina v domě a jejž babička krásně vyzdobila. Stromeček vypadal jako koště bez větví, to jediné děda moc nevychytával. Byla na něm ale celá kolekce, kterou jsme snědli během jednoho dne. Na stromku tak zbyl jen celofán. (směje se)

Jste o Vánocích šťastná?

Když jsou šťastní kluci, tak ano.

Fotogalerie
33 fotografií