„Dělala jsem konkurz na jednu z princezen, které se ucházejí o prince Radovana. Princezna už byla vybraná. Byla to půvabná Miriam Hynková,“ prozradila po letech Kyselková. „Ale protože vážně onemocněla, tak si vybrali mě,“ doplnila představitelka princezny přezdívané Myší kožíšek, do níž se v pohádce zamiluje princ Radovan v podání Josefa Zímy (88).

Přitom šanci zahrát si titulní roli měla i jeho manželka Eva Klepáčová (†79), kterou proslavila role Káči v pohádce Hrátky s čertem. „Až když bylo po pohádce, dozvěděl jsem se, že ve výběru na roli princezny byla i moje žena Eva, jenomže už čekala děťátko,“ vysvětloval zpěvák, proč nakonec tvůrci rozhodli jinak.

VIDEO: Dcera princezny se zlatou hvězdou: O nemocech maminky

Video
Video se připravuje ...

Dcera princezny se zlatou hvězdou: Maminka už nemůže chodit! Markéta Reinischová, Petr Soukup, Jaroslav Bouda

Práci tak dostala právě Kyselková, která ovšem shodou okolností byla také v jiném stavu. S prvním manželem Petrem Haničincem (†77) zrovna čekala syna Ondřeje (60). Kromě obvyklých nevolností a únavy ji tak trápily hlavně manželovy zálety. „Péťa měl časté mimopracovní záležitosti,“ komentovala to po letech herečka.

Do Haničince byla bláznivě zamilovaná. „Do té doby jsem k sobě žádného muže jako takhle fyzicky nepustila. Petr byl můj první mužský. Byla jsem panna, zamilovala jsem se do něho na první pohled,“ svěřila se představitelka princezny Lady. Přesto spolu vydrželi 15 let a vychovali syna. „Naše manželství? To bylo VLPPPP = Velká láska, postel praská, porodnice pracuje!“ říkala Kyselková se smíchem. Opravdu šťastná ale byla až s druhým manželem, stomatologem Vladimírem Demkem.

V době natáčení slavné pohádky čekal přírůstek také představitel prince. „My jsme oba čekali. Jenomže moje žena byla už v pokročilejším stavu těhotenství,“ objasnil Zíma s tím, že on mohl narození dítěte oslavovat jako první. Jeho dcera Zuzana přišla na svět již uprostřed natáčení.

„Pamatuju si dokonce na scénu, na které se to dost podepsalo. Bylo to, když se princ s princeznou poprvé setká z očí do očí v zámeckém parku a vyměňujeme si prstýnky,“ odtajnil král dechovky.

„V noci jsem samozřejmě nespal a jako každý pořádný otec jsem zapíjel dcerušku, ráno se mnou měli maskéři na Barrandově dost práce, aby to na mně nebylo znát. Měl jsem hlas tak o oktávu níž, ale to se naštěstí podařilo překonat,“ dodal. Právě díky této scéně a tomu, co předcházelo, má k pohádce zvláštní osobní význam. Stejně tak i jeho dcera.

VIDEO: Dechovkový král Josef Zíma: Jak se vyrovnal se smrtí manželky?

Video
Video se připravuje ...

Dechovkový král Josef Zíma: Jak se vyrovnal se smrtí manželky? Jan Jedlička, Markéta Reinischová, foto: archiv

Co se nepovedlo před kamerou?

Přešlap č. 1: Prstýnek, který dostala od prince Radovana, nosila Lada na levém prsteníku. Když solila polévku, tak ho tam ještě měla. Do hrnce jí ale spadl z pravé ruky!

Přešlap č. 2: Když Lada přichází do království prince Radovana, zámek (ve skutečnosti hrad Kokořín) stojí na holém kopci. Když ale mluví s babičkou, je obklopen stromy.

Přešlap č. 3: Princ Radovan nosí u pasu krátký meč. Když ho ale tasí při souboji s králem Kazisvětem (Martinem Růžkem), má v ruce meč stejné délky jako jeho protivník.

Fotogalerie
71 fotografií