Kriminalisté na základě podání několika trestních oznámení rozjeli vyšetřování případu bývalého bankéře slavných osobností Radka Pokludy (45). Ten svým klientům, včetně Bohdalové, prodal padělané obrazy. Policie ale s podvodníkem, který se skrývá v zahraničí, doteď nenavázala kontakt!

Citlivé téma

„Mohu pouze říci, že případ šetří orgány činné v trestním řízení. Kontakt s panem Pokludou ale nemají,“ řekl včera Blesku hereččin právník JUDr. Michal Morawski (41) z Advokátní kanceláře Kříž a partneři. „Moje klientka se nechce více k případu vyjadřovat, je to pro ni citlivé téma,“ podotkl ještě. Bohdalová od Pokludy v minulosti koupila tři obrazy za zhruba pět milionů korun

Trestní oznámení

Mělo mezi nimi být i Zátiší s dýmkou a hrozny od Emila Filly. Když přišla na to, že je dílo padělané, podala trestní oznámení jak na podvodného bankéře, tak na Komerční banku, pro kterou pracoval. „Komerční banka nemá informace, že by byla v souvislosti s tímto případem šetřena,“ sdělil včera Blesku mluvčí KB Pavel Zúbek. „Nadále trváme na tom, že v tomto případě šlo o soukromé aktivity pana Pokludy, které neměly s naší bankou nic společného,“ dodal.

Jak to probíhalo?

Radek Pokluda měl v Komerční bance na starost VIP klienty. Když jim na účtu přistála větší částka, ihned jim nabídl možnost investovat do umění. Obrazy prodával přímo v pobočce banky na Václavském náměstí s tím, že jde o propadlé zástavy Komerční banky, která tyto obrazy nabízí svým VIP klientům k odkupu za odpovídající ceny. Banka se od toho ovšem důrazně distancovala.

Pokluda kupoval obrazy přes aukční síň Historie Praha, kterou vlastní Petr Dědek. Ten odmítl, že by prodával padělky. Obrazy pocházely od překupníka Jaroslava Fröhlicha, který se svou ženou Evou obchodoval s falzy uměleckých děl, třeba Josefa Čapka, Josefa Lady, Emila Filly, Václava Špály či Jana Zrzavého.

Není v tom sama!

Mezi podvedené sběratele umění se řadí také režisér Ivan Zachariáš (46). Tomu měl Pokluda prodat akvarel od Josefa Čapka za 1,7 milionu korun.

Fotogalerie
12 fotografií