Na hudebníka vzpomíná i Helena Vondráčková (70). „Znala jsme ho od sedmdesátých let, učil mě jezdit autem, bydlel kousek ode mě na Vinohradech. Vždy obdivoval a miloval Beatles, a půjčoval mi jejich nahrávky i magnetofon v době, kdy jsem žádný neměla,“ oplakává kamaráda zpěvačka. „Později emigroval do Paříže, kde žil dvacet let s krásnou českou tanečnicí Milly. Pak se vrátili domů a žili v Kytíně u Mnišku, tedy opět kousek ode mě. Nádherně fotil, mám mnoho jeho krásných fotografií. Vedl mi též DVD archiv. Často jsme se navštěvovali a vždy si měli co říci,“ uvedla Vondráčková.  

Svoboda ovšem v poslední době hodně truchlil za kamarády, kteří kolem něj postupně začali umírat. „Dnes by měl můj kamarád Radim Hladík narozeniny. Je mi hrozně líto, že už mu nemůžu popřát osobně. Vzpomínám a přidávám i tři minuty našeho společného štěstí. Bylo to v pražské Lucerně, při posledním koncertě The Blue Effect v původní sestavě. Zdravím Vás, Pane, a děkuju za všechno! Miloš,“ napsal si muzikant Miloš Svoboda před rokem na svoji sociální síť. Smrt parťáka z kapely Blue effect ho velmi zasáhla.

Radim Hladík zemřel na plicní fibrózu, která ho roky trápila. Čekal na nové plíce, které by jeho zdravotní stav výrazně zlepšily. Bohužel se jich ale nedočkal. Vystupování se však do posledních chvil nevzdal – vystupoval s kyslíkem, který mu pomáhal zvládnout koncertování.

Rok 2017 byl pro Svobodu mnohem víc smutný, než by na jeho začátku čekal. Postupně totiž začali odcházet jeho další kolegové a kamarádi. Jedním z nich byl například herec a dabér Michal Pavlata. „Už teď tu chybíš, Míšo. A moc! Neříkám ti sbohem, ale na shledanou, můj milý kamaráde – můj Pane hrabě Monte Cuculi,“ zavzpomínal Svoboda.

„Zemřel další můj kamarád – Zdeněk Juračka. Náš les řídne,“ povzdechl si Svoboda v červenci, kdy svět opustil rocker, který byl důležitou součástí kapely Žlutej pes a který byl podle slov jeho kolegy z kapely Jana Martínka, tím pravým bigbíťákem.

Poslední příspěvek, který Svoboda přidal na svoji facebookovou zeď, byl portrét jeho partnerky, kterou nakreslil malíř Tonda Sládek. „Našel jsem portrét svý Milinky, který u nás v Paříži nakreslil – jen tak, z ničeho nic – náš kamarád Tonda Sládek. Hezká vzpomínka na krásný večer a na našeho kámoše,“ uvedl Svoboda. Pod příspěvkem se také rozvinula příjemná diskuse, ze které jde cítit, že byl ještě v listopadu plný života. Setkal se tam po letech s kamarádkou. „Prdlajs starý! Já jsem se zasek' v 80tých letech, a proto ‚jsem‘ furt v Paříži, píšu muziku, fotím, dělám počítačovou grafiku a vymejšlím kraviny,“ napsala dávné kamarádce s elánem, který si na něm budeme všichni pamatovat.

VIDEO: Vladimír Mišík promluvil o dokumentu, který natočil.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Mišík o objevení nové rodiny: Byl jsem z toho rozhozenej Blesk TV

 

Fotogalerie
5 fotografií