Před bezmála měsícem musel být oscarový režisér převezen na JIP. Hned druhý den mu kvůli infekci mozku otevřeli hlavu a po operaci uvedli do umělého spánku. Jenže režisérovo tělo se zákeřné bakterii nedokázalo bránit ani po nasazení silných antibiotik.

Podle informací Blesku nastal obrat k lepšímu až nyní, po 25 dnech! „Konečně mu zabrala antibiotika a začíná se lepšit. Doktoři ale pořád neví, jak má poškozený mozek. Teď mu musí udělat další testy a vyšetřit ho,“ popsal dobře informovaný zdroj.

K úplnému uzdravení pořád vede ale dlouhá cesta. Optimistické informace šířené nováckým pořadem Prásk, podle nichž režisér už začíná pomalu chodit a rehabilitovat, jsou podle našich zdrojů mimo realitu.

Zkáza z ucha

Do péče lékařů se Menzel dostal až po měsíci a půl od prvních potíží. Meningokoková infekce měla navíc jiný průběh než obvykle. Režiséra rozbolely zuby, pak se bolest přenesla do ucha a nakonec mu třeštila hlava. Ani přes tyto obtíže nevyhledal pomoc a bolest přecházel tišicími léky. Zánět v uchu jej pak přivedl až na pokraj života a smrti...

Dostává masivní dávky

Lékaři Menzela uvedli po operaci do umělého spánku a udržují ho v něm záměrně. Podle nich je to běžná praxe, jak se vypořádat s tak agresivní infekcí, s níž bojují i masivním nasazením antibiotik. „Meningokok je na antibiotika citlivý. To znamená, že se musí podat masivní dávka. Pak je to zvládnutelné – jestliže se to podchytí dostatečně včas,“ uvedl renomovaný vakcinolog a epidemiolog MUDr. Roman Prymula.

VIDEO: Oscarový Jiří Menzel (79) leží po operaci mozku v umělém spánku

Fotogalerie
10 fotografií