Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

25 věcí, které jste o Mrazíkovi netušili: Aby herci neujídali, potírali jídlo petrolejem!

/
  • Takhle si Nastěnku pamatují diváci už dlouhé desítky let.
    28. prosince 2017 ● 20:20

    Už více než 50 let k českým Vánocům neodmyslitelně patří ruská pohádka Mrazík. Diváci se na ni těší, zřejmě ale netuší, kolik trápení si herci během natáčení užili. Nejen že je tvůrci nechali mrznout, ale dokonce hladovět. A navíc představitelka Marfuši měla ze své role do konce života trauma.

  • 1.

    Natalja Sedychová alias Nastěnka

    Nastěnce, kterou ztvárnila herečka Natalja Sedychová, bylo v době natáčení čtrnáct let. Na konkurz se vydala tajně, bez souhlasu rodičů. Ti, když se o tom dozvěděli, natáčení jí okamžitě zatrhli. „Musel jsem s nimi promluvit a přemluvit je. Jednoduché jednání to nebylo,“ přiznal režisér filmu. Nakonec svolili. Obměkčil je zejména tučný honorář, který jejich dcera měla přislíbený.

    Takhle si Nastěnku pamatují diváci už dlouhé desítky let.
    Autor: Archiv

  • 2.

    První pusa

    Polibek, který Nastěnka dostane od Ivana (Eduard Izotov), byl vůbec její první polibek v životě.

    1898253:full:true:true

  • 3.

    Výměna pohlaví

    Babu Jagu hrál muž (Georgij Milljar), dědečka Hříbečka zase žena (Galina Borisová).

    1898250:full:true:true

    1898248:full:true:true

  • 4.

    Baba Jaga

    Kostým a líčení Baby Jagy si sám navrhl její představitel Georgij Milljar.

    1898250:full:true:true

  • 5.

    Role Marfuši

    Roli Marfuši měla slíbenou úplně jiná herečka – Tamara Nosová. „Když jsem ale na konkurzu uviděl Innu Čurikovou, jak přesvědčivě louská lískové ořechy, věděl jsem, že to je přesně ona. Svou favoritku jsem poslal domů,“ vzpomínal režisér Alexandr Rou.

    Inna Čuriková
    Autor: archiv

  • 6.

    Inna Čuřiková alias Marfuša

    Herečka Inna Čuriková však role Marfuši později litovala. Režisér totiž vyžadoval, aby Marfuša byla co nejšerednější, zkrátka daleko ošklivější než Nasťa. Když se poprvé uviděla po zásahu maskérů v zrcadle, rozbrečela se a z natáčení chtěla utéct. Role Marfuši jí způsobila komplex. Dlouhá léta byla kvůli ní terčem posměchu lidí. Pohádku proto viděla jen jednou v životě.

    …přesto si ji lidé u nás pamatují právě takhle – jako Marfušu.
    Autor: archiv

  • 7.

    Louskání ořechů

    V jednom z rozhovorů Inna Čuriková uvedla, že ve scéně, kde louská v ústech ořechy, své zuby nešetřila a lískové ořechy skutečně louskala. „Bez žádných triků,“ dodala.

    1898252:full:true:true

  • 8.

    Polární kruh

    V době natáčení, v březnu 1964, nebyl v okolí Moskvy žádný sníh, proto se za ním musel štáb vypravit na poloostrov Kola, který leží u Murmansku, což je až za polárním kruhem. Tím se všechno prodražilo a náklady spolykaly skoro celý rozpočet filmu.

    Ivánek s Nastěnkou a věrným Ťapkou úspěšně překonali všechny nástrahy a mají život před sebou.
    Autor: Archiv

  • 9.

    Sněhové závěje a pijavice

    Herci během natáčení doslova trpěli. Točilo se v nelidských podmínkách, takže denně mrzli, propadávali se do sněhových závějí, v létě se zase někteří museli koupat v rybníce plném pijavic.

    1898249:full:true:true

  • 10.

    Cibule místo jablka

    Když Marfuša sedí pod smrkem a čeká na Mrazíka, místo do jablka se zakousla do cibule. Byla totiž mnohem levnější.

    1898254:full:true:true

  • 11.

    Popletené stromy

    Mrazík (Alexandr Chvylja) v češtině zpívá „Vyrostla štíhlá jedlička“, v originále však pěje o smrčku a ve skutečnosti je ve filmu vidět borovice.

    1898251:full:true:true

  • 12.

    Hostina potřená petrolejem

    V rámci úsporných opatření prý byla svatební hostina na konci filmu natřena petrolejem, aby z ní vyhladovělí herci neujídali.

    3834272:full:true:true

  • 13.

    Skutečná svatba

    Svatba na konci filmu je skutečná. Vystupovali v ní svatební hosté ze svatby Georgije Milljara (Baba Jaga). Kvůli natáčení filmu museli být v kostýmech.

    3834272:full:true:true

  • 14.

    Putovní Baba Jaga

    Alexandr Rou obsadil do role baby Jagy Georgije Milljara celkem čtyřikrát. Poprvé už v roce 1939 ve filmu Vasilisa překrásná (1939), poté ve známém snímku Mrazík (1964), v titulu Ohněm, vodou a trubkami (1967) a nakonec ve filmu Zlaté parohy (1972). Poprvé tuto roli ztvárnil, když mu bylo 34 let, a naposledy pak v 67 letech.

    3834292:full:true:true

  • 15.

    Scénář od světového dramatika

    Autorem filmového scénáře byl významný sovětský dramatik Nikolaj Robertovič Erdman (1900–1970), známý svou spoluprací s režisérem Vsevolodem Mejercholdem ve dvacátých letech 20. století a s Divadlem Na Tagance v 60. letech.

  • 16.

    Pohádka bez rýmů

    Originální scénář není napsán v rýmech, o rýmy se postaral až překlad K. M. Walló.

  • 17.

    Zvuky od imitátora

    Zvukové efekty pro film vytvořil známý imitátor Antonín „strýček“ Jedlička. Předváděl nejen veškerá zvířata včetně kohouta, psů, koček, medvědů a prasat, ale i Marfušina (Inna Čuriková) ženicha, který se nakonec rozhodne, že chce za ženu Nastěnku.

    3834273:full:true:true

  • 18.

    Hudba k filmu

    Nikolaje Budaškina, který je autorem hudby k filmu, v jeho práci inspirovala hudba Nikolaje Rimského-Korsakova.

    3834274:full:true:true

  • 19.

    Cenzura loupežníků

    Ve verzi uváděné v Tatarstánu, jedné z republik bývalého Sovětského svazu, byly z filmu odstraněny scény s loupežníky.

    Loupežníci v pohádce Mrazík
    Autor: ČSFD

  • 20.

    Strach Nastěnky z vězňů

    Po premiéře dostávala představitelka Nastěnky Natalja Sedychová tisíce dopisů s nabídkami ke sňatku. Režisér Alexandr Rou po ní chtěl, aby na všechny odepisovala. Natalja kvůli časové náročnosti odpověděla jen vězňům, protože se bála, že by ji některý z nich po propuštění mohl zabít.

    Loupežníci zajali Nastěnku.
    Autor: ČSFD

  • 21.

    Rozvod Nastěnky

    Osobní život herečky Natalji Sedychové vůbec nebyl jako z pohádky. Její manželství skončilo rozvodem a její jediný syn se odstěhoval za otcem. Zůstala tak sama.

    Natalja Sedych
    Autor: Archiv

  • 22.

    Z nevlastních sester kamarádky

    Inna Čuriková, představitelka Marfuši, se s představitelkou Nastěnky Nataljií Sedychovou často stýkala i po natáčení. Jejich přátelství ale časem zcela vyprchalo.

    Natalja Sedych na jedné ze svých posledních profesionálních fotografiích.
    Autor: Archiv

    3834270:full:true:true

  • 23.

    Ivánek skončil v base

    Eduard Izotov alias Ivan si poseděl tři roky ve vězení. V roce 1983 se totiž pokusil v Moskvě vyměnit nějaké valuty, což se tehdy považovalo za rozvracení devizového hospodářství. Byl mu zabaven veškerý majetek. Osud ho nešetřil ani na zdraví. Herec překonal šest mrtvic, po kterých ztratil paměť. Poslední roky života strávil na psychiatrii, kde i zemřel.

    3834275:full:true:true

  • 24.

    Ocenění Zlatý lev

    Režisér Alexandr Rou získal za Mrazíka cenu Zlatého lva v Benátkách.

  • 25.

    Propadák století

    V 90. letech vyšel snímek v USA a byl zde označen za nejhorší film všech dob. Režisérovi Stevenu Spielbergovi však údajně sebral dech.

    Vánoční pohádky
    Autor: Blesk

    Fotogalerie
    14 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

nazor: Je to skvělý film, vtipný, nikdy se neokouká, a s českými naprosto geniálními excelentními rýmy! Když jsme šli jako mladí z hospody zpívali jsme ...před naší za naší cesta má, ať nepráší... , což samozřejmě Američané neocenili, když jim to pustili v ruštině. Nevěřím tomu, že byl snímek v USA označen za nejhorší film všech dob, musíte uvádět zdroje, kategorii, atd.... jinak to nepište, to nemá význam. Taky mi přijde nevěrohodné, že film oceněný na festivalu je označen za nejhorší film. I když polský oskarový film Ida se nelíbil ani Polákům, a v cizině ho nikdo neviděl, kromě akademie. Často jsou údajně nejhorší filmy velmi populární u diváků. Ale režisérovi Stevenu Spielbergovi však údajně sebral dech, jak uvádíte, ani se nedivím...

(29. 12. 2017 12:18)

cid2000: Tak spousty filmů, seriálů zachránila ve své podstatě buď skvělá hudba,kulisy nebo dabing!V určitou dobu se snažil našeho Ježíška ohrozit děda Mráz,ale to se vůbec nepovedlo a bylo to oproti dnešní době směšné a amatérské!! Kdežto dnes je neuveřitelně masivně, řízeně podporován Santa Claus , který je vlastně obchodní značkou za účelem zisku!Vzniknul umělé za účelem obchodu!Nikomu nepřipadá divné, že denní skladba programu i zpráv zdejších Tv stanic je z 50-60% tvořena filmy, seriály (A,B,C kvality)provedení USA!!A nikomu to nevadí!!Tato řízená US-masáž se musí někde časem projevit ve společnosti!!Vygumovat České myšlení, vlastní názor, vlastní soběstačnost za podpory vlastních zrádných kolaborantů (politiků jako Hejvl, státních úředníků, majitelů médií, privátních škol,nastrčených neziskovek atd.) se jistě časem povede!

(29. 12. 2017 08:50)

diskutujici: "..v USA a byl zde označen za nejhorší film všech dob//" Za to ty jejich remake vseho stoji za pozornost Jedna vetsi sracka, nez druha!

(29. 12. 2017 06:13)

rizek.j: Nebýt K. M. Walló a jeho překladu do veršů spojených s tradičním českým dabingem, byl by z tohoto filmu jen další nudný sovětský projekt vnucený do našich luhů a hájů. Naši tvůrci dokázali udělat z tohoto dílka hit, který se neokouká ani za sto let.

(28. 12. 2017 22:49)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy