Už je to více než dva týdny, kdy celé Česko zarmoutila překvapivá zpráva o zdravotním stavu režiséra Jiřího Menzela. Ten musel být náhle převezen do Ústřední vojenské nemocnice a podstoupil několikahodinovou operaci hlavy. Od té doby jej lékaři drží v umělém spánku a informace o tom, jak se léčba daří, je nemožné získat.

Manželka režiséra Olga Menzelová, jež se s pomocí přátel a rodiny stará o dcerky, je na informace o manželovi také velmi skoupá. „Moc vám všem děkujeme za velkou podporu a solidaritu, kterou nám v této nelehké situaci projevujete. Moc si toho vážíme a věříme, že brzy bude zase důvod k úsměvu a radosti,“ znělo její poslední vyjádření.

„Jiří Menzel je stále v nemocnici, jakmile budou nějaké nové zprávy, ráda se o ně rodina podělí,“ vyjádřila se na dotaz Blesku spolupracovnice Olgy Menzelové Hana Tietze s tím, že dál stav režiséra komentovat nebude.

Udržování pacientů, kteří mají po operaci mozku a musí se vypořádat s infekcí, v umělém spánku je naprosto normální praxe. Je třeba zkrátka počkat, zda léky řádně zaberou, nebo ne. „Meningokok je citlivý na antibiotika. To znamená, že se musí podat masivní dávka. Pak je to zvládnutelné – jestliže se to podchytí dostatečně včas,“ uvedl MUDr. Roman Prymula.

Do té doby se však můžeme o reálném zdravotním stavu režiséra pouze dohadovat. Mlčí totiž i nemocnice, ve které je Menzel hospitalizovaný. „Pan Menzel je v intenzivní péči našich specialistů. Další podrobnosti k jeho stavu ale nebudu sdělovat,“ opakuje donekonečna mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

VIDEO: Jiří Menzel je v nemocnici.

Fotogalerie
42 fotografií