Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skandály, které pohřbily Českého slavíka: Manipulace s hlasy i spory o „cenzuru“

/
  • Drama kolem Slavíků? Manipulace s hlasy už se řešily i v minulých letech!
    20. září 2018 ● 11:22

    Pořadatelé ankety Český slavík po loňském kontroverzním ročníku rozhodli, že letos soutěž nebude a do dalších let se musí inovovat. Problémy měl Slavík ale už delší dobu. Připomeňte si s námi největší skandály, které se podepsaly na tom, že se po letech anketa ruší!

  • 1.

    Votchi

    V roce 2007 pořadatelé vyřadili ze sčítání část hlasů pro skupinu Votchi. Podle pořadatelů některé SMS vykazovaly nestandardní znaky, což vedlo ke zjištění, že existovaly skupiny SIM karet v počtu minimálně několik set kusů, ze kterých neznámé osoby zasílaly hlasy do ankety ve prospěch skupiny Votchi a zpěváka Patrika Foxe. Interpreti se od záležitosti distancovali a souhlasili s přepočítáním hlasů podle domluveného koeficientu.

    Skupina Votchi
    Autor: Facebook

  • 2.

    Rostislav Koplík a skupina Gibon

    O dva roky později vyřadili pořadatelé zpěváka Rostislava Koplíka a skupinu Gibon na základě toho, že drtivá většina hlasů jim přišla od jediného telefonního operátora.

    Rostislav Koplík
    Autor: Facebook

  • 3.

    Argema, Eva a Vašek

    Větší pozornost vyvolalo ve stejném roce odebrání hlasů pro duo Eva a Vašek či skupinu Argema, zdůvodněné tím, že prý počet hlasů „neodpovídal standardu hlasování“. Skupina Argema se ohradila proti odebrání 37 procent hlasů, kvůli nimž propadla ze sedmého na 12. místo. Duo Eva a Vašek by bez odebraných hlasů obsadilo osmé místo, nakonec skončilo až na 32. místě.

    VIDEO: Lucie Vondráčková, která se ve Slavíkovi propadla: Je to povrchní soutěž!

    Video
    Video se připravuje ...

    Lucie Vondráčková, která se ve Slavíkovi propadla: Je to povrchní soutěž! David Turek, Lukáš Červený

    Hlavní problém byl v případě Argemy v tom, že hlasující mohli uvést jednoho, dva nebo tři interprety, kterým byly podle pořadí udělovány body. Mohli ale uvést také pouze jednu skupinu. Zatímco v případě vítězného Kabátu tak učinilo necelé jedno procento hlasujících, u Argemy to bylo zhruba 37 procent a u Evy a Vaška dokonce přes 72 procent.

    Eva a Vašek
    Autor: Archiv Blesku

  • 4.

    Řezník

    V roce 2013 vyvolal protesty některých muzikantů případ rappera Martina Pohla vystupujícího pod přezdívkou Řezník, který byl vyřazen kvůli vulgárním a násilným textům.

    Vyhazov z ankety podpořily organizace a sdružení pomáhající zneužívaným ženám, dětem a obětem trestných činů, případ ale rozdělil české hudebníky – někteří se na protest proti údajné cenzuře od soutěže distancovali, například Tomáš Klus, jiní vyřazení Řezníka naopak podpořili.

    Klus své fanoušky požádal, aby mu do ankety hlasy neposílali. Přesto dvakrát skončil v kategorii zpěváků na druhém místě, ale ceremoniálu se nezúčastnil. Loni obsadil čtvrté místo. 

    Řezníka vyřadili ze Slavíka 14 dnů před ukončením hlasování.
    Autor: Facebook.com

  • 5.

    Loňská kontroverze kolem skupiny Ortel

    V roce 2016 během slavnostního vyhlašování vzbudilo pozornost druhé místo Tomáše Ortela i jeho skupiny Ortel. Když se svou kapelou přebíral Stříbrného slavíka, v hledišti divadla se ozýval pískot. Kapela Ortel bývá spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítají xenofobní texty namířené proti menšinám. Na protest proti ocenění sál opustili muzikant Radek Banga a herečka Iva Pazderková a kauza opět rozdělila českou hudební scénu.

    Kapela Ortel
    Autor: P. Machan, M. Hykl, M. Pátek, J. Poláček

  • 6.

    Letos Ortel přišel o hlasy

    Loni se pak situace vyhrotila ještě víc, když Ortel, který tentokráte na ceremonii raději vůbec nedorazil, skončil původně na třetím místě a jeho kapela byla druhá. Pořádající agentura Musica Bohemica ovšem při analýze hlasování dospěla k závěru, že kapela a její lídr dostali podporu nad rámec pravidel fair play. Pořadatel se proto rozhodl započíst skupině i zpěvákovi stejný počet bodů, který získali loni, kdy podobné porušení pravidel nezjistil.

    „Při analýze hlasování do ankety bylo zjištěno, že ze strany některých fanoušků skupiny Ortel došlo k porušení pravidel ankety. Jde zejména o tu část pravidel, kde se v odstavci d) říká, že organizátor ankety má právo vyřadit hlasy, pokud dojde s využitím databází, adresářů či sociálních sítí k organizovanému vyzývání (agitaci) k podpoře určitého subjektu, a to nad rámec zásady fair play nebo pravidel. Toto porušení fair play spatřuje organizátor ankety především v obsahu široce sdíleného facebookového profilu Tomáš Ortel Českým slavíkem 2017 (aktivní od 19. září 2017). Vyzývá se zde k zapojení do organizované akce, aby se konkrétní subjekt stal Zlatým slavíkem. Tedy nikoli, aby lidé posílali hlasy podle svého skutečného názoru, ale aby se zapojili do akce za určitým cílem a získávali pro něj další osoby a fankluby,“ napsala agentura.

    Video
    Video se připravuje ...

    Šéf Českého slavíka Těšínský: Vše o manipulaci s hlasy v anketě! Proč a komu je bral? Blesk TV

    Od jejího postupu se v úterý distancoval generální partner ankety Karlovarské minerální vody (KMV) a nebylo vůbec jisté, zda bude mít Slavík jejich podporu i nadále či ne.

    Řada loni oceněných umělců, obzvláště v problémových kategoriích, kde bodoval Ortel, pak cenu raději vrátila. Například Michal David či skupina Kabát.

    Tomáš Ortel
    Autor: P. Machan, M. Hykl, M. Pátek, J. Poláček

  • 7.

    Joakim Brodén

    Ve stejném roce byl pak také před koncem hlasování vyřazen z ankety Joakim Brodén z kapely Sabaton. Původem švédský zpěvák má i české občanství, podle pořadatelů by ale měl účastník soutěže trvale působit na české hudební scéně. Rok předtím přitom Brodén skončil na pátém místě.

    Joakim Broden z kapely Sabaton
    Autor: EPA

    Fotogalerie
    211 fotografií

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy