Jak bylo uvedeno v parte, poslední rozloučení s hercem se koná na hřbitově v Třebíči, rodném městě zesnulého. Již krátce po dvanácté hodině se kolem smuteční síně začali objevovat první lidé. Přivezli také květinovou výzdobu a obrovské věnce, které muselo dovnitř do sálu nést hned několik lidí najednou.

Rozloučit se se spolužákem z akademie přijeli i herci Dana Morávková (46) a Tomáš Krejčíř (46), kteří před lety zářili v seriálu Rodinná pouta. Herečka známá z Ordinace v růžové zahradě 2 neskrývala emoce. „Byl to pro mě strašlivý šok. Nikdo nic takového nečekal, nemohu tomu stále uvěřit,“ uvedla pro Blesk Morávková. Krejčíř prozradil, že dorazil hlavně jako její doprovod. „Situace mi nedovoluje se k tomu vyjádřit,“ řekl stroze.

VIDEO: Morávková na pohřbu Doktora od jezera hrochů Šmída (†47): Doufala jsem, že to není pravda

Video
Video se připravuje ...

Morávková na pohřbu Doktora od jezera hrochů Šmída (†47): Doufala jsem, že to není pravda Jiří Čada, Jan Jedlička

Bylo na ní vidět, že ji smrt přítele zasáhla. Mezi davy smutečních hostů dorazil také herec Michal Dlouhý (49) s manželkou, Kamil Halbich (51) či Miroslav Šimůnek (39). Ten měl dokonce na krajíčku a skoro nemohl mluvit. Také Evu Decastelo (39) smrt Šmída zasáhla.

Dokonce sem vážil cestu i prezident Herecké asociace, režisér Ondřej Kepka (48), kterého proslavila role Honzíka v Arabele. Přijela i další hvězda Rodinných pout Miloslav Mejzlík (66). Dále dorazily i herečky Patricie Solaříková (28) či Jana Šulcová (70). Nemohl chybět ani režisér, díky němuž se Šmíd proslavil. Režisér Zdeněk Troška byl na pohled velmi smutný. „Dejte mi pokoj,“ štěkl jen směrem k novinářům.

Fotogalerie: Pohřeb hvězdy filmu Doktor od jezera…
72 fotografií

Na pohřeb přišla také kolegyně Šmída z Ulice, herečka a modelka Dominika Kadlčková (28). Přišli též manželé Libor Hruška s manželkou Kateřinou Seidlovou. Herečka a dabérka Zuzana Mixová (62), první žena Otakara Brouska mladšího (60). Přišel i Daniel Rous (56), který se venku maskoval mikinou s kapucí, a také Leoš Noha (49). Dorazili též kolegové z divadla v Ústí nad Labem, což byla Šmídova první scéna.

Nejen osobnosti, ale i davy dalších lidí se tlačily do smuteční síně. Vzhledem k jejím rozměrům se ani všech přes 300 hostů dovnitř nevešlo a museli tak postávat venku přede dveřmi. Uvnitř panuje plačtivá atmosféra, ovšem narušená tím, jak se smuteční hosté musí tlačit jeden na druhého. Mnozí pláčou či žmoulají v ruce papírové kapesníčky. Na podlaze leží záplava květin a věnců.

CELÝ ZÁZNAM: Emotivní pohřeb Jerryho Šmída (†47), filmového doktora od jezera hrochů: Salvy smíchu i pláče!

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Emotivní pohřeb Jerryho Šmída (†47), filmového doktora od jezera hrochů: Salvy smíchu i pláče! Jiří Čada, Jan Jedlička

Malý velký muž

Ve smutečním projevu o Šmídovi zaznělo, že byl mladý a velmi talentovaný. K herectví prý tíhl již od dětství. Studoval na brněnské konzervatoři a posléze na DAMU. „Miloval život a přispíval k dobré náladě svých přátel,“ četla ceremoniářka procítěně. Posléze krematoriem zazněla píseň Závidím od Nadi Urbánkové (78). Tóny rušilo jen smrkání a vzlyky.

Poté dostal slovo ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek. „Jerry je a byl pro nás nezapomenutelným člověkem,“ složil zesnulému hold, ovšem posléze se nebál ani vtipů a drobných rýpnutí do kamaráda. Hned v několika momentech tak síní zazněly i salvy smíchu. „Sám sebe rád ironizoval,“ vysvětloval projev.

„Byl to malý velký muž, malých velkých rolí,“ zavzpomínal na Šmída. „Zpívejme našemu kamarádovi na cestu,“ vyzval smuteční hosty a následně zazněla krásná píseň Show Must Go On v podání Freddieho Mercuryho (†45). Toho se Šmídem pojí homosexuální orientace a též úmrtí v mladém věku. Vzadu v síni si byli vzájemnou oporou Decastelo se Šimůnkem. Přesto herečka a moderátorka působila, že jí není dobře, a chvíli to vypadalo, že se zhroutí.

Byla to kulišárna

Poté se k pultíku postavila další řečnice, tentokrát blízká nebožtíkova kamarádka Hana Chýlová, a opět davy rozesmála. „Byla to jeho kulišárna, odešel napřed. Bude tam na nás čekat s permanentkami na nebeské představení,“ vtipkovala. Podle ní se ‚Jaroušek‘ v nebi raduje z toho, že mu dalo tolik lidí najevo, že ho měli rádi. „Stačilo to, jsem spokojenej,“ řekl by prý s tím, aby při odchodu ze síně všichni smutek odhodili.

Šmíd se prý dle jejích slov celý život bál stáří a smrti. Možná proto ignoroval varování lékařů, jelikož nechtěl zůstat ve stáří nikomu na obtíž. „Připomněl nám, že dnes tu jsme a zítra nemusíme být,“ řekla žena a nebožtíkovi popřála krásnou poslední cestu a poděkovala mu. Poté se znovu rozezněla hudba – píseň Živý od Dana Bárty (47).

Na závěr se ke slovu vrátila ceremoniářka a všem poděkovala a následně zahrála píseň Angels od Robbieho Williamse (43). Poté se Šmíd dočkal svého posledního velkého aplausu a následovaly kondolence pozůstalým v prvních řadách lavic. Ostatní hosté již pomalu odcházeli ze síně.

Fotogalerie
82 fotografií