Vdovu Evu (59) smrt manžela natolik zarmoutila a vykolejila, že se rozhodla jeho poslední rozloučení dát na starost raději někomu jinému. Pověřila proto prezidenta Amfory Petra Salavu (61), který se do toho pustil s vervou.

V první chvíli měl ale problém sehnat někoho, kdo by se postaral o smuteční řeč. Oslovil prý hned několik celebrit. Jenže všichni, kdo si se Štědrým byli blízcí, odmítli. Báli se totiž, že by je mohly přemoci emoce a oni už pak nebyli schopní dalšího slova. Nakonec ale nabídku přijal scénárista, režisér a dramaturg Gustav Oplustil (91).

I pro něj to prý bude velmi obtížné, jelikož se zpěvákem spolupracoval na řadě zábavných pořadů v čele s Kabarety u dobré pohody. „Vystupovali spolu s Pavlínou Filipovskou téměř ve všem, co jsem dělal,“ prozradil pro Aha! televizní matador.

„Velice rád to pro Karla udělám, je to pro mě pocta,“ řekl Oplustil k řeči, kterou si již chystá. „Právě nad tím sedím a vzpomínám,“ potvrdil. „Budu muset mluvit zpaměti, protože mi už, bohužel, moc neslouží oči,“ dodal s obavou v hlase. Díky svým zkušenostem to ale jistě zvládne s grácií.

Fotogalerie: Zemřel zpěvák Karel Štědrý (†80)
119 fotografií

Ostatně to není poprvé, co promluví nad rakví. V roce 2000 totiž na věčnou cestu doprovázel i hereckou legendu Jiřího Sováka (†79) během smutečního obřadu v Národním divadle. „Byl jsem tehdy úplně zelený strachy, abych něco nepokazil,“ přiznal zkušený Oplustil nervozitu z vystoupení na obrovském jevišti naší první scény. „Navíc se mi pořád zavíraly desky, kde jsem měl řeč napsanou,“ dodal Oplustil.

Kromě něj by prý mohl několik slov pronést také Jiří Suchý (86), jehož divadlo Semafor je se Štědrým také spojeno. Na poslední cestě pak zesnulému zpěvákovi zahraje živá hudba. „Přijde mladý zpívající kapelník Petr Sovič se svým Golden Big Band Praque,“ odtajnil Salava, který musel do smuteční síně ve Strašnicích nechat navézt židle navíc. Obvykle je tu pouze 80 míst k sezení, jenže s jedním z interpretů písně Mám malý stan se má přijít rozloučit několik stovek lidí.

VIDEO: Karel Štědrý (†80) naposledy pro Blesk: Co říkal o svém zdraví? Chátrám!

Video
Video se připravuje ...

Karel Štědrý (†80) naposledy pro Blesk: Co říkal o svém zdraví? Chátrám! David Turek

 

Fotogalerie
49 fotografií