"Přeju vám krásné dny," rozloučila se s lidmi, kteří předtím často se slzami v očích vestoje aplaudovali písni Modlitba, která se řadu let nesměla vysílat v rozhlase a v televizi.

Píseň s hudbou Jindřicha Brabce a textem, který na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada, se po vojenské okupaci 21. srpna 1968 stala symbolem odporu proti vpádu armád Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Kubišová ji později zpívala také 21. listopadu 1989 při demonstraci na Václavském náměstí. Koncert zahájila videoprojekce, v níž se ze svého obdivu ke Kubišové vyznaly osobnosti tuzemské kultury včetně Karla Gotta. Vystoupení pak Kubišová za doprovodu skupiny Petra Maláska zahájila písní Někde musí být ráj.

Zpěvačka, která většinu koncertu absolvovala vsedě na židli se skleničkou vody na dosah, poté zazpívala své slavné písně ze 60. let jako Harmonika, Lampa, Ring-o-ding a S nebývalou ochotou, které doprovodil nadšený aplaus. Jako první z hostů se představila Lucie Bílá, která si s Kubišovou zazpívala skladbu Dobrodružství s bohem Panem. Písně z období po roce 1989, které Kubišová označuje jako "druhou kariéru", poté zastoupily skladby Nechci být ta druhá a Teď. S druhým hostem Anetou Langerovou, kterou Kubišová označila za "svého anděla", si loučící se zpěvačka zazpívala duet Život není pes.

Další z hostů Václav Neckář své bývalé partnerce z tria Golden Kids věnoval skladby Podej mi ruku a projdem Václavák a Všechno je jenom jednou. Z představení v nedalekém Činoherním klubu si pozdravit Kubišovou odběhl herec Ondřej Vetchý. "Děkuju, že jsem mohl žít v její době," prohlásil. Ke konci vystoupení zazněly také písně z jejího posledního studiového alba Soul. Závěr koncertu pak opět patřil hitům jako Nepiš dál nebo Magdalena. Zástupci vydavatelství Supraphon během koncertu Kubišové předali multiplatinovou desku za album Songy a balady, jehož se prodalo 420.000 kusů. V těchto dnech zásadní deska české a slovenské hudební historie vychází v reedici. Poslední pražské vystoupení jedné z největších osobností tuzemské popové scény bylo součástí jejího rozlučkového turné.

Série koncertů nazvaných Marta naposledy začala 26. září v Košicích. S koncertní kariérou se chce rozloučit v rodných Českých Budějovicích 1. listopadu, tedy v den, kdy oslaví 75. narozeniny. Jedním z důvodů ukončení kariéry je její zdravotní stav. Předloni prodělala infarkt, který ji podle ní "vyvedl z omylu o nesmrtelnosti". Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k veřejnému vystupování až po téměř dvaceti letech v listopadu 1989.

VIDEO: Magdalena Kožená vystoupí na benefičním galakoncertu na podporu základního uměleckého vzdělávání

Poslední koncert Marty Kubištové v Praze
Autor: ČTK

Fotogalerie
10 fotografií