Milada Horáková byla obětí justiční vraždy, před kterou ji její manžel bohužel nedokázal zachránit. „Už tehdy u nás panovala taková napínavá atmosféra. Otec byl v práci perzekuován (pronásledován), pak ho vyhodili. I proto byl doma, když mámu přišli zatknout, a proto taky jí šel dát avízo, ale bohužel už přišel pozdě,“ prozradila dcera Milady Horákové Jana Kánská v Show Jana Krause.

Janin otec utekl do Ameriky a ona zůstala po matčině smrti ještě několik měsíců v jejich společném bytě, který následně komunisti zabavili. Poté se přestěhovala k tetě, kde žila do roku 1968, kdy odešla do Ameriky. 

„Chodila jsem tady do školy a díky mnoha statečným lidem jsem ukončila gymnázium, ale na vysokou školu jsem se samozřejmě nedostala. A zase díky mnoha statečným lidem jsem se dostala na druhou zubní kliniku, na takovou školu pro zubní instrumentářky, kde jsem později deset let pracovala,“ přiznala Kánská s tím, že se vždy snažila dostat na medicínu, ale kvůli komunistům to nešlo.

V roce 1966 požádala o tříměsíční návštěvu USA a poprvé po letech se setkala se svým otcem. „Bylo to velmi příjemné setkání a hodně překvapivé. Spíš pro něj než pro mě. On najednou viděl z děcka dospělou ženskou,“ zavzpomínala Jana, která mimo jiné mluví naprosto plynně česky bez přízvuku. V Americe si totiž vzala českého manžela.

S matčinou popravou se časem naučila žít, i když na ni často vzpomíná. „Nejkrásnější vzpomínku mám z posledních prázdnin, než mámu zavřeli. Byli jsme někde v lázních na Moravě i s tatínkem a přáteli v roce 1949. Pak maminku na sv. Václava zatkli,“ svěřila se žena, která se do Čech vrací pravidelně dvakrát do roka. Ameriku, kde má manžela, děti i vnoučata, ale považuje za svůj domov.

Jana Kánská tentokrát přijela do Čech kvůli premiéře filmu o její matce s názvem Milada, který má premiéru 2. listopadu 2017.

První ukázka z filmu Milada: Horákovou hraje hollywoodská hvězda!

Video
Video se připravuje ...

První ukázka z filmu Milada: Horákovou hraje hollywoodská hvězda! Media List

Přečtěte si o posledních dnech Milady Horákové

Fotogalerie
17 fotografií