Prezident Miloš Zeman bude státní vyznamenání udělovat v sobotu 28. října při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu. Přestože seznam oceňovaných bývá každý rok tajemstvím až do poslední chvíle, občas do médií nějaká jména uniknou. Letos prý dostanou medaili Za zásluhy v oblasti umění třeba zpěvačka Helena Vondráčková či písničkář Jaromír Nohavica

S informací, že in memoriam měla ocenění získat i zpěvačka Věra Špinarová, přišla ČTK. Podle té ale zpěvaččin syn Adam Pavlík ocenění odmítl. „Prezident chtěl vyznamenat Špinarovou, vyzývali ho k tomu občané. Její syn to však odmítl, a na seznamu oceněných proto nebyla,“ uvedl k tomu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá. A navíc pana Zemana vůbec neměla ráda, takže by tam nešla. Prezident má být reprezentací národa a takovým pan Zeman pro ni nebyl,“ vysvětlil Adam Pavlík s tím, že se tak rozhodl po konzultaci s rodinou. Kanceláři prezidenta to sdělil telefonicky, a tím to pro něj podle jeho slov skončilo.

Zavzpomínejte na Věru Špinarovou na videu!

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozhovor Věry Špinarové (†65): Primě ukázala svůj dům! FTV Prima

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Věra Špinarová (†65): Naposledy si Blesku postěžovala, že žije bez lásky… Tereza Kühnelová, Lukáš Červený

Fotogalerie
135 fotografií