Jitka Němcová byla za slavného režiséra provdaná víc než 40 let. Po jeho boku stála až do jeho smrti v roce 2011. Nejenom že nemá myšlenky na jiného muže, ale stále se nedokázala vzdát urny s jeho popelem.

Chci ho prostě doma a nevím, zda se s ním někdy dokážu rozloučit. Urna stála v kuchyni, ale nedávno jsem ji postavila do jeho pracovny. Přece jenom ho asi dráždily ty vůně, když vařím,“ svěřila se Blesk.cz režisérka, jejímž posledním počinem je dokument Nechte zpívat Mišíka.

„Možná bych i někoho vedle sebe snesla, ale nejsou lidi. S Vávrou jsme byli tak sehraní parťáci, že je hodně těžké někoho potkat. Jsem sama, ale mám okolo sebe dost přátel,“ dodala Jitka, která nechyběla na křtu nové knihy manželky Miloše Formana Martiny. „Jsme dlouholetí přátelé. I když jsem Miloše už dlouho neviděla a už asi nikdy neuvidím, tak mu posílám všechno, co natočím. Zajímá mě, co si o tom myslí, i když už s tím nejde nic dělat. Píšeme si maily nebo si voláme,“ říká vdova po slavném režisérovi.

Otakar Vávra natočil desítky filmů – Romance pro křídlovku, Kladivo na čarodějnice, Dívka v modrém nebo husitskou trilogii.

Fotogalerie
16 fotografií