Úspěšná spisovatelka je právě na pár dní v Česku kvůli propagaci své nové knihy a na jejím křtu se Blesku svěřila s tím, že ji velmi zarmoutilo úmrtí Jana Třísky. „Mě to mrzí jako člověka,“ řekla posmutněle. Hercův záhadný pád z Karlova mostu ale prý ještě znatelněji zasáhl jejího muže. „Musím říct, že ten byl z toho teda úplně zdeptaný.“ Není divu, muži se znali a přátelili dlouhá léta. „Hodně toho spolu prožili,“ přitakala Formanová.

Její muž kdysi svému krajanovi také hodně pomohl v době, kdy se po emigraci v 70. letech snažil prosadit v Americe. Dokonce Třískovi poskytl azyl. „Miloš mi nabídl, že bych mohl bydlet v jeho newyorském bytě. Byl jsem mu moc vděčný, i když to bylo velmi náročné,“ vzpomínal ještě letos v únoru Jan v rozhovoru pro Blesk u příležitosti Formanových pětaosmdesátin.

„Plánů je spousta, ale zdraví jen jedno. To víte, že bychom se rádi potkali. Teď si máme volat, máme zase něco k řešení, tak se třeba domluvíme,“ maloval si tehdy představitel Igora Hnízda v Obecné škole setkání s letitým kamarádem. Těžko říct, zda to ještě stihli. O sedm měsíců později totiž Tříska odešel do hereckého nebe.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu

„Ona nám volala dcera Jana a nejdřív to bylo těžké tomu porozumět, co se stalo vůbec, protože to bylo tak absurdní, všechny ty okolnosti toho,“ prozradila Martina okolnosti toho, jak se s Milošem smutnou zprávu dozvěděli. Příčiny pádu, který se herci stal osudnou, jsou stále nevyjasněné.

Vše se navíc seběhlo náhle a jen den předtím, než měl Tříska začít natáčet nový film. „Bylo to tak nečekané. Já vím, že měl svoje roky, ale on byl tak nesmírně vitální,“ vzpomínala Martina na Třískovu pověstnou fyzickou kondici. I v osmdesáti letech totiž denně běhal a cvičil.

Dokonce ani Forman se s jeho smrtí stále nemůže vyrovnat. „Já stejně tomu pořád nemůžu uvěřit, že ten Honza už není,“ cituje Formanová slova svého chotě, který na svého zesnulého přítele prý myslí každý den.

VIDEO: CELÝ ZÁZNAM emotivního pohřbu Jana Třísky (†80)! Těžké loučení plné hvězd!

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Emotivní pohřeb Jana Třísky (†80)! Těžké loučení plné hvězd! Aleš Brunclík

Manželé jsou ostatně i v kontaktu s pozůstalými, vdovou po Třískovi Karlou Chadimovou (74) a dcerami Janou a Karlou. „My jsme spolu mluvily před pár dny,“ odtajnila spisovatelka, ale už nechtěla prozradit, zda se s nimi hodlá sejít i během krátkého pobytu v Česku. Vzhledem k nabitému programu Martiny se schůzka zřejmě nepodaří uskutečnit.

VIDEO: Martina Formanová napsala knihu i o rodinné historii modelky Pavlíny Pořízkové

Video
Video se připravuje ...

Pavlína Pořízková: Pro krásu musím tvrdě dřít Jan Búda

Fotogalerie
85 fotografií