Paní Trošková, která si ve druhém díle Slunce seno zahrála matku pana doktora Káji Kroupy, se dočkala velmi důstojného posledního rozloučení. Kromě dvou synů a celé řady dalších příbuzných jí přišly dát sbohem davy známých a přátel.

Do lavic kostelíku na návsi v jihočeských Hošticích u Volyně tak v pondělí 9. října zasedla nejen celá vesnice, ale i mnoho obyvatel z okolních obcí. Nechyběla dokonce ani vdova po Michalu Tučném (†48) Marta Tučná Novotná (60), která žije v Hošticích. Dohromady přišlo přinejmenším 150 smutečních hostů, z nichž někteří se už dovnitř ani nevešli a raději tak postávali před kostelem, který si spolu se hřbitovem zahrál i ve slavné trilogii.

Dojemný obřad, který začal ve 13 hodin a trval přes hodinu, provázely varhany i zpěv z kůru. Za tónů duchovních skladeb od Wolfganga Amadea Mozarta či Antonína Dvořáka byla rakev paní Růženy obklopena záplavou živých květin a věnců.

V první řadě, nejblíže u zesnulé, seděl samozřejmě syn Zdeněk Troška. Ten v mamince přišel o velkou oporu. Snažil se být silný, přesto ho nakonec emoce přemohly. Milované mámě dal ještě poslední polibek a pak s pohnutím sledoval, jak se nad ní zavírá víko rakve.

VIDEO: Troška pohřbil maminku Růženku (†88): Polibek do otevřené rakve!

Ta byla posléze spuštěna do rodinného hrobu Troškových na přilehlém hřbitově. Zesnulá paní Trošková tak spočinula po boku svého manžela Václava, který zemřel již v roce 2011. „Hřbitov je od našeho domu necelých padesát metrů a z našeho okna je vidět zrovna hrob maminčiny rodiny,“ svěřil Blesku režisér, který se neubránil slzám, když maminku ukládal do země. Oči měl natolik zaslepené slzami, že přes ně ani neviděl.

VIDEO:  Zdeněk Troška o vzniku trilogie Slunce, seno

 

Fotogalerie
120 fotografií