Vyšší Jana a menší Karla v kloboučku a červených šatech předstoupily před mikrofon, kde předtím mluvil například ministr kultury Daniel Herman, slovenský herec Martin Huba či profesor anglické literatury Martin Hilský. 

Jejich řeč, která byla závěrečná, rozplakala mnohé v sále, včetně jejich matky a Třískovy manželky Karly Chadimové. Ta seděla s bratrem Ivanem Chadimou v druhé řadě hlediště. První řada zůstala během posledního rozloučení prázdná. 

Vážení přátelé, moje jméno je Jana. Chtěla bych poděkovat Národnímu divadlu a všem, kdo toto rozloučení připravili. Také vám, že jste se rozhodli tento okamžik s námi sdílet. Když rodiče opustili v roce 1977 Československo, byly jsme se sestrou Kájou (otočila se na sestru) ještě malé holky,“ začala vyprávět Jana, kterou chvílemi přemáhaly emoce.

V Americe jsme doma mluvily česky, táta nám četl pohádky a říkal básničky. Je to už dávno, jak slyšíte na mé češtině. Táta věřil v sílu slova, stále něco recitoval, studoval, učil se texty a slovíčka. Jeho víra bylo slovo. Věřil, že slova mají moc měnit svět, ale také utěšovat. Když mu někdy bylo úzko, máma mu říkala tuhle báseň od Josefa Václava Sládka...,“ pronesla Jana Tříska u rakve svého tatínka. 

Video
Video se připravuje ...

Jiří Štěpnička na pohřbu: Třískův skon mě šokoval, ale byla to náhoda. David Turek, redakce Blesk

Sládkovu nejznámější báseň Lesní studánka odrecitovala její sestra Karla. 

Znám křišťálovou studánku,
kde nejhlubší je les,
tam roste tmavé kapradí
a vůkol rudý vřes.

Tam ptáci, laně chodí pít
pod javorový kmen,
ti ptáci za dne bílého,
ty laně v noci jen.

Když usnou lesy hluboké
a kolem ticho jest,
a nebesa i studánka
jsou plny zlatých hvězd.

Ač obě sestry žily od raného dětství za oceánem, jejich čeština byla velmi dobrá. Bylo znát, že Tříska si dal velmi záležet na tom, aby jeho dcery znaly svůj rodný jazyk. 

Když se zatáhla opona, pracovníci pohřební služby vynesli rakev z divadla a uložili ji do přistaveného vozu. Tento moment starší dcera Karla nesla velmi těžce. Doslova se zhroutila své matce Karle Chadimové na rameni. Mladší Jana matku z druhé strany držela za ruku a byla jim oběma velkou oporou. 

Video
Video se připravuje ...

Jan Hřebejk: Tříska byl hrdina našeho dětství i života. David Turek

Video
Video se připravuje ...

Tříska pohřeb – celý záznam Aleš Brunclík

Fotogalerie
105 fotografií