Za dávným škraloupem přitom stojí pouhá mladická noc pod vlivem alkoholu. Jenže za minulého režimu. Ovíněný student Kratina tehdy našel na ulici rudý prapor. Vzal ho a dělal s ním hlouposti, jenže podle esenbáků symbol hanobil. „Paragraf 202 výtržnictví, za který se tehdy dávalo 18 měsíců natvrdo. A to mi opravdu hrozilo,“ vzpomněl po letech herec v rozhovoru pro iDnes.cz.

Není divu, že si dodnes pamatuje i číslo paragrafu, když ho tehdy zbili obuškem a strčili do cely. Nějaký čas tak strávil ve vazbě v ruzyňské věznici a bál se, co s ním bude dál. Vidina nedokončené školy a pobyt za mřížemi ho děsily. „Prokurátorka Ivanovová, která můj případ dostala, byla přísná bolševička,“ prozradil.

VIDEO:  Obličej sedřený do krve, čtyři stehy na hlavě. Co se Kratinovi stalo?

Video
Video se připravuje ...

Pomlácený Vladimír Kratina: Obličej sedřený do krve, čtyři stehy na hlavě. Co se stalo? Petr Soukup,David Turek, Markéta Reinischová

„Měl jsem ale štěstí na advokátku Milicu Vejmělkovou, která mi byla přidělena ex offo a díky svému balkánskému původu byla patřičně razantní,“ vysvětloval Vladimír, co mu nakonec pomohlo. Navíc se za něj přimluvil i profesor z DAMU, Ota Sklenčka (†73). Asi za dva měsíce se podařilo vše urovnat. „Přišla mi obsílka o zastavení trestního stíhání cestou milosti od prezidenta Ludvíka Svobody,“ doplnil.

„Byla to drsná zkušenost, zvlášť pro mě, tenkrát začínajícího herce, který věřil, že je král a patří mu svět,“ zhodnotil své někdejší opletačky se zákonem Kratina. Přitom ani poté se z něj nestalo zrovna neviňátko. Další průšvih riskoval během natáčení známého filmu s Tomášem Holým (†21) Prázdniny pro psa.

VIDEO: Zamilovaný Kratina: S manželkou vášnivě špásujeme i po 25 letech!

Video
Video se připravuje ...

Zamilovaný Kratina: S manželkou vášnivě špásujeme i po 25 letech! Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

Zde ztvárnil roli Drtikola, kvůli níž musel usednout za volant velkého nákladního vozu Tatra 813 a skutečně ho šoférovat. „A já v té době ještě vůbec neměl řidičák! Natáčeli jsme za normálního provozu a nahoře na kopci chodil produkční pan Rouha a praskaly mu žaludeční vředy hrůzou, aby se to neprovalilo,“ dodal pro iDnes.cz pobaveně herec.

Fotogalerie
44 fotografií