Alena se v 28 letech stala členkou souboru Národního divadla. Právě tam si začala s ženatým, leč bezdětným »radou Vacátkem«. Herec svou družku netajil, zvláště když mu dala jedinou dceru Alenku (57). Když jí byl rok, stala se v rodině tragédie – mladou herečku našli v jejím bytě mrtvou!

„Oficiální stanovisko bylo, že to byla nepovedená demonstrativní sebevražda. Ale to je nesmysl! Herečka Národního divadla se nesebevraždí demonstrativně v roztrhaným pyžamu. Je tam spousta dalších věcí, měla dost úderů v obličeji,“ svěřil se moderátorův starší bratr Tomáš (67) v pořadu 13. komnata Petra Jančaříka.

„V bytě jsme byli za doprovodu policie pro oblečení a byl v takovém stavu, v jakém z něho moji sestru odvezli. Vše rozházené, rozbitý telefon, krev na zemi,“ dodala Eva Viktorová, sestra zesnulé Aleny. I ona je stejně jako ostatní členové rodiny přesvědčená, že šlo o vraždu. Podle jedné z hypotéz přišel do Alenina bytu někdo, kdo nepřál jejich vztahu s prvorepublikovým hercem, došlo k potyčce a ta skončila tragicky.

Hrůzný čin byl podle plukovníka Jiřího Markoviče, bývalého vedoucího oddělení vražd, smeten pod stůl údajně kvůli vyznamenání, které měl krátce nato Jaroslav Marvan dostat. „Politické zadání tam nepochybně bylo. To je bez diskusí,“ má jasno. „Ale dodělat se to mělo včetně pitvy, dokonalého ohledání místa činu. Tam musely být stopy a strašná spousta otisků prstů. To nikdo neudělal. Já si myslím, že ten spis byl zlikvidovaný a přispělo k tomu ocenění pro Marvana,“ tvrdí bývalý kriminalista.

Okolnosti smrti maminky, která Petrovi zemřela, když mu bylo devět let, jsou pro moderátora stále bolestné a nerad si je připomíná. „Mám obrovský blok vzpomínat, jak to bylo s maminkou, co se stalo, kdo to udělal, jak se to stalo a tak dále. Jako dítě jsem to vytěsnil. Nikdy jsem se k tomu nechtěl vracet. Vždycky jsem se toho bál a tenhle vztah k tomuhle tématu mě nikdy neopustil,“ říká Jančařík.

Fotogalerie
20 fotografií