I přestože kolemjdoucí a turisté stojící na mostě povykovali, že v řece leží bezvládné tělo člověka, na pomoc z kolemplující lodi nikdo z povolaných nespěchal. „Když už jsme viděli, že je to člověk, první reakce byla, že ho chceme zachránit. To jsem řekl paní z obsluhy lodě. Ona to kategoricky zakázala. Říkala, že nemůžeme, protože za to bude pokuta,“ řekl TV Nova polský turista, který s kolegou pro tonoucího Třísku bez rozmyšlení skočil.

Video
Video se připravuje ...

Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom! FTV Prima

Společnost, která loď provozuje, však tvrzení o tom, že by mužům bránila v záchraně člověka, odmítá. „Oni blázni chtěli skákat už seshora, tak proto jim to ta servírka zakázala," sdělil TV Nova kapitán lodi Jan Vyskočil s tím, že chtěl zajistit jejich bezpečí. "Ono to není sranda, když má ta voda čtyři stupně, tak jako normální člověk, když tam skočí, tak skončí jako ten utopený,“ dodal.

Jenže tak studená voda v ten den skutečně nebyla. Podle Labsko-vltavského dopravního informačního systému má ale Vltava v těchto dnech v centru Prahy v průměru 14 stupňů. Polští záchranáři by tedy ve vodě rozhodně neumrzli. 

A ač to tak na první pohled nevypadalo, kapitán lodi se s plavidlem snažil k tělu Jana Třísky přiblížit co nejblíže, aby polští záchranáři mohli k herci skočit. „Jestli si lidi myslí, že jako auto vyhodím blinkr a jsem tam za minutu, tak ať si to jdou vyzkoušet,“ rozčiloval se kapitán Vyskočil.

V případě, že by kapitán nebo někdo jiný z lodi bránil v pomoci tonoucímu, mohl by se vystavit trestnímu stíhání za neposkytnutí pomoci. A za to hrozí dva až tři roky vězení. 

Fotogalerie
35 fotografií