V osudné sobotní odpoledne s Třískou na mostě mluvilo hned několik lidí. Nejdříve si muže na zábradlí všimla kolemjdoucí žena a upozornila, aby nespadl. „On se omluvil, přehoupl se na vozovku a všechno bylo v klidu,“ uvedl v rozhovoru pro web Lidovky.cz Roman Kotrč, člen Sdružení výtvarníků Karlova mostu a jeden ze tří členů výboru, který spravuje místní ochranku.

Další, kdo se pokusil herecké legendě domluvit, byl právě člen této ochranky. „Šel po Karlově mostě v sobotu okolo 16. hodiny. Vedle sochy Jana Nepomuckého, což je nejslavnější socha na mostě, je vpravo sousoší svatého Norberta, Václava a Zikmunda,“ líčil Kotrč s tím, že právě na sousoší seděl Tříska.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu

Video
Video se připravuje ...

DRSNÉ VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu TV NOVA

Muž prý nepoznal, že je před ním známá osobnost. „Ze začátku ne, to pro něj byl jen starý pán. Došlo mu to až později.“ Ostatně denně na mostě musel jednat s celou řadou neukázněných lidí. S Třískou tak mluvil stejně jako s kýmkoliv jiným a snažil se ho přimět, aby slezl dolů. „Pan z ochranky k němu došel a požádal ho, aby slezl dolů. Pan Tříska se zeptal proč. Ochranka mu na to řekla, že to je národní kulturní památka. Pan Tříska seskočil dolů, omluvil se a naprosto v klidu odešel pryč,“ vysvětloval šéf ochranky.

Slavný osmdesátník pak prý v klidu odešel a vše se zdálo být vyřešené. „Dotyčný pracovník ochranky šel dál směrem ke Staroměstské mostecké věži. Pak už jen viděl a slyšel, jak blikají blikačky a houkají sanitky,“ líčí Kotrč s tím, že onu rozmluvu s ochrankou a Třískův pád do vody mohlo dělit okolo dvou až tří minut. Samotný incident ovšem muž údajně neviděl.

Těžko říct, co se mohlo v tak krátké době odehrát. Představitel Igora Hnízda v Obecné škole si ale zřejmě nedal říct a na zábradlí ve výšce metr nad vozovkou mostu vylezl potřetí. Bohužel tentokrát se mu už risk nevyplatil. „Když se člověk v určitém věku dívá dlouho do vody, tak ho to trochu omámí. Karlův most má ještě tu vlastnost, že působí velice magneticky,“ uvedl pro Lidovky.cz Kotrč, který má za to, že herec do řeky neskočil a nesnažil se tak zabít. „Spíš se mi zdá, že se malinko přecenil,“ dodal.

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

VIDEO: V posledním rozhovoru Tříska pro Blesk litoval, že nedostává ceny...

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Jan Tříska (†80): V posledním rozhovoru pro Blesk litoval, že nedostává ceny... Petr Macek, Petr Soukup

VIDEO: Co Jana Třísku (†80) tížilo na srdci? Svět je plný krutosti...

Video
Video se připravuje ...

Co Jana Třísku (†80) tížilo na srdci? Svět je plný krutosti... Petr Soukup

Vše o smrti herce Jana Třísky na Blesk.cz zde>>

Fotogalerie
61 fotografií