Neváhali ani chvíli. Dva polští turisté Jarosław Jasita a Jarosław Ruda se vrhli do vody a snažili se zachránit Jana Třísku„U Karlova mostu jsme slyšeli výkřiky o pomoc, které přicházely shora. Lidé tam mávali rukama. Nejprve jsme nechápali, co se děje. Pak jsme uviděli tělo, které se v proudu zachytilo o jeden z pilířů. Shodili jsme ze sebe nějaké oblečení a chtěli skočit do vody,“ svěřili Blesku s tím, že je posádka lodi chtěla zadržet, že je to příliš nebezpečné.

Video
Video se připravuje ...

Polští záchranáři, kteří vytáhli Třísku (†80) z vody: Bránili nám v tom! FTV Prima

Nakonec se obrátili na kapitána. Ten prý mlčel, což si vyložili jako souhlas a tak skočili. „Muž ležel bez známek života na hladině. Obrátili jsme ho obličejem nahoru, popadli pod rameny a plavali jsme s ním k naší lodi. Když jsme ho vytáhli na palubu, nejevil známky života, v obličeji byl sinalý. Asi patnáct minut jsme ho resuscitovali. Jeden z nás mu dával masáž srdce, druhý umělé dýchání. Pak mu naskočilo srdce, obrátili jsme ho na bok, aby se mu lépe dýchalo,“ řekli deníku Blesk Poláci, kteří velkou shodou okolností ve městě Rybniku pracují jako záchranáři na dole Rydułtowy.

Voda ve Vltavě prý byla studená, podle nich neměla víc než 10 stupňů. O tom, že jde o významného českého herce, se dověděli až druhý den z online zpravodajství Blesku.

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu.

Fotogalerie
40 fotografií