Od počátku tragédie se spekulovalo o její příčině, zda šlo o nehodu, nebo rozvážný čin. Záchranáři totiž nejprve mluvili o muži, který do vody skočil. Jeho přátelé trvají na tom, že muselo jít o nehodu, a připomínají rituál, který herec před každým natáčením absolvoval – navštěvoval jednu sochu na mostě, která mu přinášela štěstí.

Tentokrát ovšem Tříska bůhvíproč nepřiměřeně riskoval. U sochy se vyhoupl na zábradlí mostu, nohy přehodil na stranu k vodě a nejméně několik desítek minut se tam kochal pohledem na Prahu. „Procházeli jsme se s manželem a vnučkou po Karlově mostě, když mě zarazilo, že na zábradlí směrem k vodě sedí starý pán. To mohlo být asi čtvrt na čtyři. U něj stála asi dvacetiletá tmavovlasá dívka, ke které se pán nakláněl a něco si povídali. Oba působili klidně. Moje vnučka si ještě všimla dalších dvou mladíků, co na toho pána prý pokřikovali: ‚Ty to dáš, skoč, skoč.‘ Chvíli jsme se zastavili, jestli nebude potřebovat pomoc, ale nic se nedělo a tak jsme šli dál,“ popsala situaci na mostě webu iDNES.cz Ludmila Bojanovská ze Senice na Slovensku.

Radiožurnálu se zase ozvala Jitka Nováková z Vysočiny. „Zeptala jsem se, jestli je všechno v pořádku, a on říkal ano, všechno je v pořádku. Stejně mi to nedalo, tak jsem se ještě vrátila a říkala jsem mu, jestli by nebylo lepší, kdyby si dal nohy na druhou stranu. On mi odpověděl, že ne, že takhle je mu tam dobře, že je všechno v pohodě,“ popsala dění.

Video
Video se připravuje ...

Jitka Zelenohorská vzpomíná na Jana Třísku. Eliška Vinterová, Jan Jedlička

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

Fotogalerie
76 fotografií