Neustále se rozmáhá trend zveřejňovat fotky a videa na sociálních sítích, populárními se stávají i různé přímé přenosy. K nim se v poslední době uchylují i hvězdy muzikálů a často tak odhalují detaily přímo ze zákulisí.

Na webu Expres.cz se na toto téma objevil článek, v němž tyto praktiky poměrně dost kritizuje kulturolog Mario Kubaš. Podle něj živá vysílání narušují samotný princip divadla. „Divadlo je po tisíciletí prostředím jistého druhu magie, která je postavena na simulování reality, života lidí,“ uvádí Kubaš s tím, že je důležité oddělit svět skutečný a hraný a hranici mezi nimi streamy na sociálních sítích narušují. „Tato mediální sebestřednost umělecký zážitek poškozuje,“ dodává pro Expres.

V textu je posléze zmíněno několik herců, kteří prý živá vysílání často využívají, mimo jiné i Eva Burešová a Petra Vraspírová. „Já jsem ještě nikdy živé vysílání na IS (Instagramu) nedělala. Ale jsem ráda, že už ho někdo viděl,“ smála se nařčení partnerka Romana Vojtka (45), kterou jsme mohli vidět například v muzikálech Mamma Mia! či Ať žijí duchové.

Na jejím profilu ostatně opravdu živé vysílání nenajdete, ovšem je pravda, že zde herečka zveřejňuje fotografie i krátká videa z divadelního zákulisí. „Nejedná se o sebestřednost, ale snahu vyjít vstříc například produkci, která občas poprosí o propagaci i z naší strany,“ vysvětluje Petra s tím, že fanoušky tyto příspěvky zajímají.

„Jestli někdo zájem nemá, tak ať to nesleduje,“ dodala blondýnka a neodpustila si ani rýpnutí do Kubaše, když ofotila jeho domnělý profil ve filmové databázi a podtrhla zde text: „Rok strávil v divadle Hromadná Procházka v Prostějově.“

Na celou kauzu ji upozornila kolegyně Eva Burešová, která nezastírá, že přímé přenosy zveřejňuje, ale upozorňuje, že jde o běžnou praxi i ve světě. „Ráda bych upozornila na profil @hamiltonmusical, což je instagramový profil broadwayského muzikálu Hamilton. Vítěz ocenění Tony, nejprodávanější a věčně vyprodaný americký muzikál. Denně několik streamů a fotek,“ líčí herečka z muzikálů Dracula, Čas růží či Sibyla – Královna ze Sáby.

„Pokud ničím umění tím, že vysílám ze zákulisí z maskérny, tak zkazím dojem maximálně lidem, kteří mě vidí nenalíčenou a bez paruky. Nejsem kouzelník, abych tímto vysíláním něco vyzrazovala. Takového druhu vyzrazení se tedy člověk může bát, i když mne ráno potká v Lidlu, když jdu pro rohlíky,“ směje se brunetka ze seriálu Modrý kód, která má nyní příjemnější starosti coby novopečená maminka.

„Bohužel jsem teď vyzradila, že neumím psát s diakritikou za chůze s kočárkem,“ omluvila se vtipně za chyby Eva a pochlubila se i fotkou synka Nathaniela v čepičce s Batmanem. „Není to Batman… Je to můj syn. Je mi líto, že jsem vám to vyzradila,“ žertovala.

VIDEO: Petra Vraspírová o roli v muzikálu: Roman mi tam hraje tatínka!

Video
Video se připravuje ...

Milenka Vojtka Petra Vraspírová: Roman mi hraje tatínka! David Turek, Petr Soukup

Fotogalerie
39 fotografií