Po té zmiňované mozkové příhodě jste skončila s prací a stala jste se na manželovi finančně závislou…

Když budu upřímná, musím říct, že jsem na manželovi byla finančně závislá i předtím. O práci jsem vlastně poprvé přišla hned na začátku našeho vztahu, protože být partnerkou tak kontroverzního politika se s mou tehdejší prací vylučovalo. A věřte mi, že mé příjmy byly na úrovni Jirky. Jenže já se rozhodla být de facto manželkou na plný úvazek. A že je mé jméno problém, jsem znovu zjistila teď, když jsem si začala hledat novou práci.

Video
Video se připravuje ...

Petra Paroubková poprvé promluvila: Jsem single a o novém muži neuvažuji! Petr Macek, Lukáš Červený

Jako že je příjmení Paroubková určité stigma?

Neřekla bych přímo stigma, ale problém to je. Spousta lidí se obává jeho vlivu, protože manžel se netají tím, že vliv má. O některé pracovní příležitosti jsem kvůli tomu bezpochyby přišla. Ale naštěstí se našli lidi, kteří se toho nezalekli, i když to trvalo dlouho. Jsem za to nesmírně vděčná.

Když se ještě vrátím k vaší finanční situaci… Říkáte, že na tom nejste dobře, ale strávila jste s dcerou o prázdninách pět týdnů v Řecku. Spousta lidí vám to strádání asi neuvěří.

Ano, ale žily jsme ve vlastním domě, takže jsem tam utratila to samé, co bych utratila v Praze. I tam jsme žily skromně, nebylo to jako v minulých letech. Já tam mám za ty roky takovou svoji řeckou »rodinu« a ta mi hodně pomáhala.

Další věc, kterou Jiří Paroubek opakovaně tvrdí, je, že vám dal několik šancí se vrátit. Uvažovala jste o tom někdy?

Pokud tam šance někdy byla, tak velmi rychle vzala zasvé. To, co po mém odchodu následovalo a následuje, veškeré šance zabilo. Začalo to už tím propíraným dopisem, on z našeho soukromí velmi rychle udělal veřejnou věc, což pro mě byla rána, která jakékoliv úvahy o návratu znemožnila. Ale myslím si, že i kdyby to všechno kolem neventiloval do médií, tak bych se nevrátila. Situace byla neúnosná už před mým odchodem a po něm se vše znásobilo.

Fotogalerie
46 fotografií