„Pan Postránecký se nechal slyšet, že užívá léky na ředění krve kvůli trombóze žil,“ cituje deník Aha! zdroj ze štábu oblíbeného pořadu pro kutily. Trombóza je přitom velmi nebezpečná, a tak pokud s ní herec skutečně zápolí, měl by být opatrný. Ten se ale k údajné diagnóze odmítl vyjádřit. „Nezlobte se, já jsem teď ve složité situaci, zkuste zavolat jindy,“ řekl jen.

„K trombóze dochází, když se část sraženiny utvořené v hlubokém žilním systému dostává přes srdce do plic a tak zamezuje procesu okysličování a je život ohrožující,“ uvedl odborník s tím, že onemocnění je záludné i v tom, že se ve velké většině případů neprojevuje příliš dramatickými příznaky. Krevní sraženiny, které blokují krevní oběh v hlubokých žilách nebo plicích, přitom v západním světě usmrtí každých 37 sekund jednoho člověka.

Všechno trápení Postráneckého mělo přitom zapříčinit dávné stěhování, během něhož se zranil. „Likvidoval jsem transformátor, který vážil 70 kg. A abych nerozbil kachličky, tak jsem těch sedmdesát kilo pomalu nesl,“ svěřil český dabér Tima Allena (64) alias kutila Tima.

Následně se mu vytvořila sraženina ve slezině a způsobila její infarkt. „Ten vmetek, co to ucpal, se po tom roce a půl nebo dvou letech začal rozkládat a ten výpotek začal likvidovat játra a oni nevěděli, co se mnou je,“ dodal Václav.

Infarkt, česky též záhať, je místní odumření tkáně způsobené zástavou či poklesem přívodu okysličené krve. Nejčastěji vzniká uzavřením příslušné zásobovací tepny. Kromě srdečního infarktu existuje také infarkt plic, sleziny, ledviny, jater, tenkého střeva i mozku.

Trombóza
Autor: archiv

 VIDEO: Václav Postránecký na pohřbu Heleny Štáchové

Fotogalerie
27 fotografií