V první řadě zasedla manželka Františka Řeháka Věra, obklopena nejbližší přízní. „Je tu syn, vnuk, obě snachy, babiččin syn a bratr,“ potvrdila neteř zesnulého herce. „František prostě usnul, a potom už se neprobudil. Šlo to rychle za sebou, syn a teď i František. Krátce před skonem si ještě telefonoval se sestrami,“ konstatovala pozůstalá manželka.

Smuteční řeč pronesl dlouholetý člen olomoucké činohry a rozhlasák Josef Bartoň (73). Slíbili si s Františkem Řehákem, že když jeden z nich zemře, na pohřbu mu promluví ten druhý. „Svůj slib jsem samozřejmě dodržel,“ řekl Blesku.

Jeho řeč na chvíli zastavila slzy, řinoucí se z očí smutečních hostů, rodinných příslušníků, přátel i obdivovatelů. „Často jsme se navštěvovali, a i díky paní Věrce nebylo nikdy sucho v ústech,“ říká muž, který s Řehákem sdílel divadelní šatnu.

Vzpomenout na kamaráda přišli divadelníci a také výtvarníci z Olomouce. „Znali jsme se už od jeho prvních velkých divadelních rolí. Scházeli jsme se jako kamarádi. Dokonce jsme chtěli psát Frantovy paměti,“ uvedl rozhlasák Bohuslav Matyáš (74) z Otrokovic.

Smuteční věnec přinesl za Společnost bratří Čapků a jejich příznivce Josef Vašát (70) ze Šumperku. „O panu Řehákovi jsem vždycky věděl jako o tom, kdo ztvárnil Josefa Čapka ve filmu Člověk proti zkáze, hrál i maršála v Bílé nemoci,“ sdělil.

Víte, že…

Herec Městského divadla Zlín Ivan Řehák (†66) byl synem Františka Řeháka (†93) a zemřel 25. dubna, tedy 63 dnů před svým otcem? Špatný zdravotní stav milujícího tatínka se po jeho skonu začal rychle zhoršovat a už se nezlepšil.

Fotogalerie
29 fotografií