Vitální seniorka má malého Káju stále v živé paměti. Stejně jako Mistr, i ona bydlela na začátku války s rodiči v Plzni na Petrohradě. Tehdy jí bylo 20 let. „Oni žili v domě přes ulici naproti nám. Moje maminka měla dámský salón a Kájova teta Andula se u nás učila švadlenou. Já byla o čtyři až pět let mladší, ale kamarádily jsme spolu a Gottovu rodinu jsem dobře znala,“ vzpomíná Vlasta.

Rodiče malého Káji, kterému tehdy byl necelý rok, ho tak dvakrát týdně svěřovali tetě Andule na hlídání. „Přišla s ním k nám, vzaly jsme svačinu a s Kájou v kočárku jsme vyrazily pod stromy do parku u papírny na Slovanech,“ líčí Vlasta.

Na hlídání Káji má dodnes jednu úsměvnou vzpomínku a to, když se Mistr pokakal. „Byli jsme s ním zase venku. Najednou nám začal brečet, plakal, čím dál víc, až řval jako tygr a vzteky se zajíkal. Lidi se po nás otáčeli, my se červenaly, protože si všichni okolo mysleli, že hošíka týráme. Popadly jsme kočárek a utíkaly zpět domů,“ říká Vlasta.

Teprve tam zjistily důvod jeho strašného řevu. „Byl strašně pokakaný a hovínka měl rozmazaná až za ušima. Vůbec se mu nedivím, že se tak vztekal. To se mi vybaví vždy, když teď slyším jméno Karel Gott,“ směje se Vlasta.

Je stále Gottovou velkou fanynkou. „Moc mu to sluší, je teď moc hezký, zraje jako dobré víno. Když byl vážně nemocný, modlila jsem se k Panence Marii, kterou mám nad postelí, za jeho uzdravení. Jsem ráda, že se z toho dostal. Moc mu přeji, aby tady byl co nejdéle,“ svěřuje se Vlasta.

Ta má ještě jedno velké přání. „Chtěla bych se ještě jednou setkat s Karlem. Vím, že to nepůjde. On má jiné starosti, než nějakou stoletou bábu. Ale ráda bych měla aspoň jeho vlastnoručně podepsanou fotografii,“ dodává Vlasta.

Hrála si s Gottem na maminku

Hlídat malého Káju se jí tehdy líbilo. „S Andulou jsme se u kočárku natřásaly a lidi jsme provokovaly tím, že Kája je naše dítě. Na mladé holky s dítětem tenkrát všichni koukali přes prsty a nás moc bavilo je tím provokovat,“ popisuje Vlasta.

Vlasta je stále čiperná 

Žije v v pětihvězdičkové Senior Residenci Terasy v Plzni. Je stále vitální, chodí se koupat do vířivky, střílí ze vzduchovky, posiluje na orbitreku a ráda se dívá na televizi. Na setkání s Blesk.cz se krásně upravila a načančala. Ve svém věku je to stále štramanda.

Život mezi umělci

Více než čtvrt století Vlasta pracovala ve Svazu výtvarníků v Plzni. Připravovala výstavy obrazů po západních Čechách. Do styku přišla třeba s Milanem Knížákem nebo Františkem Ringo Čechem. I když Karel Gott také maluje, štěstí setkat se s ním na nějaké výstavě neměla.

Fotogalerie
23 fotografií