Před rakví umělce v záplavě růží, lilií, pivoněk, orchidejí a dalších květin vonících létem stála i jeho oblíbená socha – zlatovlasá Ifigenia. S otevřenými dlaněmi připravená přijmout odvážně řízení osudu.

„Přál si, aby ho vyprovodila,“ řekla Zoubkova dcera Polana Bregantová. Uctít sochařovu památku přišli kromě rodiny významné osobnosti i obyčejní lidé. Málokdo dokázal zadržet slzy, když spustila cimbálová muzika Olšava z Uherského Brodu. „Naposledy jsme mu hráli na jeho 90. narozeninách v Litomyšli. Byl to náš nejvděčnější posluchač, kterého jsme zažili, proto jsme tady,“ řekl Blesku cimbalista Hynek Sušil.

A když vzpomínky, tak se vším všudy. Kdosi z přítomných k podobizně Olbrama Zoubka postavil lahev jeho oblíbené slivovičky se sklenkou. Přišel čas odpočinku.

Ti, kteří ho znali, jen stěží chápali, že už nikdy nebude pracovat. „Umění bylo středem jeho života. V mužích viděl pevnost a mysl, v ženách sex, radost a touhu,“ pronesl při svém proslovu historik umění a Zoubkův letitý přítel Jiří Šetlík a dodal: „Olbrámku, děkuji ti za všechno, co mi přineslo přátelství s tebou. Nezapomeneme.“

Pohřeb hokejisty Augustina Bubníka (†88): Přišla exsnacha Ilona Svobodová!

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb hokejisty Augustina Bubníka (†88): Přišla exsnacha Ilona Svobodová! Blesk TV

Fotogalerie
40 fotografií