Sedíme na zahrádce, pijeme kafe a jíme buchtu. Chuť k jídlu vás tedy snad nepřešla?

No tak to ne. Tu mi nikdo nevezme. Cpu se furt. Miluju dobré jídlo. Byla jsem už jednu dobu trochu vypasená a měla šílenou závislost na sladkém, tak jsem poprvé sáhla po dietě. Byla to ketodieta a já byla nadšená. Vše mi vlastně chutnalo a krásně jsem zhubla za krátký čas asi devět kilo. Naučilo mne to stravovacím návykům a zbavilo té závislosti na sladkém. Váhu si už dva roky držím, tak snad se teď zase nevykrmím. Jakože, jsi nemocná, chudáčku, tak si dej. To bych tedy nerada. Aby po skončení léčby ze mne nebyl sebelítostivý sud.

Jak vlastně ta léčba, která vás čeká, probíhá? Neumím si to vůbec představit…

V podstatě to není nic, co by člověk neměl vydržet. Ptala jsem se kamarádky, která byla taky nemocná a taky opakovaně. Říkám jí: „Co budu dělat, jak se z toho znovu vymotám? Zvládnu to podruhé…?“ A ona mi jen řekla: „No, co bys dělala. Uzdravíš se, jako ses uzdravila předtím.“ Angínu máte taky v životě osmdesátkrát. Tohle je sice trochu větší problém, ale taky se dá řešit. Paní doktorka mi napsala, ať se nebojím, že mi nejde o život. Myslela to tak, že je to potřeba řešit rychle, je to vážné, ale že ví, že to zvládnu. Tak jako jsem to zvládla už jednou.

Není těch nemocí okolo nás nějak moc…?

Je. Teď mi onemocněla i moje milovaná fenečka. Má rakovinu vaječníků. Nevíme, co bude. Nemoc se u ní projevila v ten den, kdy jsem se já dozvěděla svou diagnózu. Je to opravdu neuvěřitelné. Když jsem onemocněla poprvé, zemřela mi moje fenka Máša na lymfom a teď tohle. Tahle věc je se mnou asi nějak propojená a je stále kolem mne. Všichni moji milovaní lidé i zvířata mi odcházejí na tuhle svinskou chorobu. Věřím ale, že hlavně u lidí se s ní dá boj vyhrát, pokud se na ni přijde včas. Proto jsem tehdy vymyslela svou osobní, poměrně mrazivou kampaň na prevenci »Chceš žít jako já?«. Stále dokola jsem opakovala, choďte na preventivní prohlídky, choďte, choďte! Kampaň neuvěřitelně zafungovala a spoustě lidem pomohla přijít včas na problém, a vlastně jim tak zachránila život. To je pro mne neskutečně povznášející pocit a opravdu mne to nabíjí energií. Že právě můj vzkaz a příběh může někomu tolik pomoct.

Co vás tedy teď čeká? Stejný proces jako minule?

To úplně nevím. Teď dostávám trochu jiné látky než posledně. Zatím je to na dvanáct týdnů, mezitím různá vyšetření, genetické, a potom podle všeho nějaké další operace… No, nudit se teď rozhodně nebudu. Chci dál, dokud to jde, pracovat, hrát koncerty a žít život. Právě jsme natočili s kamarádem Martinem Linhartem nový klip, byla to rychlovka, dokud mám ještě dost vlasů (smích). Vyšlo mi nádherné nové album Světlo. Mám spousty nových písní a plánů. Nehodlám někde ležet a čekat na temnotu. Hudba je lék a energie lidí, kteří mne mají rádi a přejí mi uzdravení, je ta nejúčinnější terapie světa.

Co vám pomáhá, když víte, co vás čeká a že to nebude žádná sranda?

Občas si samozřejmě říkám, že na světě není žádná spravedlnost. A podobné věci mne napadají. Proč já? A za co? To ale asi každého, kdo se ocitne v této situaci. Na druhou stranu vím, že sebelítost je cesta do pekla. Existuje tolik horších věcí a tragédií na světě, takže je potřeba zabojovat, jinak prostě umřete. Když člověk nemá v hlavě pořádek, tak je všechno horší. Ale uznávám, že to není vždycky jednoduché. Ale teď už tuším, co mě čeká a že mě to nezaskočí. Budu teda bojovat a vybojuju to!

Anna K. se svým tanečním partnerem ze StarDance na Slavících:

Video
Video se připravuje ...

Anna K na Slavíkovi: Víc mě to táhlo na StarDance, přišla jsem kvůli desce! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
56 fotografií